Šv. Ambraziejus

Šv. Ambraziejus  Sv. Ambraziejus

Kas buvo Šv. Ambraziejus? 

Šv. Ambraziejus yra minimas Gruodžio 7 dieną. Jis gyevno 4 amžiuje ir gimė Tryre, dabartinės Vokietijos teritorijoje.  Ambraziejus  gimė aukštuomenės šeimoje ir įgijo labai gerą išsiliavinimą Romos mieste. Jo tėvas buvo romėnų prefektas Galijoje .Šv. Ambraziejus buvo Šv. Marcelinos ir Šv. Satyro brolis, pamokslininkas. Jis garsėjo kaip poetas ir puikus oratorius, atsivertęs į krikščionybę ir išrinktas Milano gubernatoriumi. Mirus Milano vyskupui dėl jo įpėdinio užvirė aistros, tačiau Ambraziejus, tuo metu dar net nepakrikštytas sugebėjo sutaikyti besipešančiuosius. Dėl to jį vienbalsiai ir išrinkę būti vyskupo įpėdiniu. 374 metais jis buvo  įšventintas  į kunigus ir į vyskupus. Tuojaus pat jis išdalijęs savo turtus, atsidėjęs  mokslams ir netrukus tapęs žymiausiu savo meto pamokslininku.  Nuo tada jis tapo visų žmonių žmogumi, kuris kaip liudija šv. Augustinas, buvo prieinamas visiems. Šv. Ambraziejus nebijojo ginti savo įsitikinimų visą gyvenimą. Yra net privertęs imperatorių Gracijoną viešai išpažinti savo nuodėmes.Jo pamokslai, įkvėpti graikų Tėvų, pirmiausia buvo praktiški , jiems būdinga stipri pastoracinė pakraipa. Šv. Ambraziejus yra laikomas bažnytinės muzikos tėvu  bei liturgijos reformatoriumi  ir Bažnyčios Daktaru. Jis sukūrė ne vieną garsų himną, bei  įtraukė himnų giedojimą į bažnytines pamaldas. Jo raštai apima Bažnyčios istoriją, filosofiją bei liturgiją. Tai veikalai iš Bažnyčios istorijos, filosofijos, liturgijos sričių. Jis taip pat parašė Evangelijos pagal Luką dvasinį komentarą, daugybę pamokslų, laiškų, keletą himnų. Ambraziejus laikomas vienu iš 4 lotynų Bažnyčios daktarų (kartu su Šv. Augustinu, Jeronimu ir Grigaliumi).

Ką globoja Šv. Ambraziejus?

Šv. Ambraziejus globoja bitininkus, bites, vyskupus, žvakių dirbėjus, naminius gyvūnus, Prancūzijos Policijos Komisariatą, žąsis, medaus tortų kepėjus, gyvulius, policininkus, mokinius, apsaugos darbuotojus, vieversius, studentus, vaško lydytojus ir vaško perdirbėjus.

Šv. Ambraziejaus globą pasirinko Milano arkivyskupija bei Alassio, Bolonija, Lombardija, Lonate Pozzolo, Milanas, Monte San Savino, Stresa, Vigevano ( Italijoje).

Meno kūriniuose jis dažnai vaizduojamas su bičių koriu, bitėmis, neretai kaip vyskupas laikantis bažnyčia arba žmogaus kaulus. Kartais vaizduojamas kaip vyras besiginčijantis su pagonimi arba su kitais Bažnyčios daktarais.Jo atributais neretai yra plunksna, jautis, bičių korys ar knygos.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *