Mažosios Lietuvos diena

Mažosios Lietuvos diena Mazoji Lietuva   

Mažosios Lietuvos diena  yra Lapkričio 30 dieną.  Šios dienos paskelbimu yra  prisimenamas 1918 metais Tilžės aktu deklaruotas Mažosios ir Didžiosios Lietuvos susijungimas.

Kas yra Mažoji Lietuva?

Mažoji Lietuva, arba  kitaip vadinta Prūsų  buvo istorinis-etnografinis Prūsijos, o vėliau Rytprūsių regionas, apėmęs šiaurės ir rytines Prūsijos provincijos dalis, kuriose gyveno lietuvininkai. Iki Kalavijuočių Ordino užkariavimųs  Mažosios Lietuvos gyventojais  buvo daugiausia skalvių ir nadruvių gentys. Vykstant kovoms tarp Lietuvos ir  Kalavijuočių Ordino šios žemės  prarado didelę dalį savo gyventojų. Mažoji Lietuva vėl pradėta  apgyvendinti po Melno taikos, jos  gyventojų pagrindą sudarė likusieji baltai, bei naujai atsikėlę lietuviai ir iš kitų Prūsijos regionų grįžtantys gyventojai. „Mažosios Lietuvos“ sąvoka pirmą kartą paminėta tarp 1517 ir 1526 m. Šiuo metu jos teritorijos dauguma priklauso Kaliningrado sričiai, dalis – Lietuvai (Klaipėdos kraštas) ir Lenkijai. Siaurąja prasme taip yra vadinamas tik Klaipėdos kraštas, esantis vienu iš penkių dabartinės Lietuvos etnokultūrinių regionų.

Kur yra Mažosios Lietuvos teritorija?

Pagal 2003 m. Etninės kultūros globos tarybos patvirtintas rekomendacijas nustačiusias etninės tradicijos paplitimo ribas, Mažajai Lietuvai priklauso Klaipėdos miesto, Neringos ir Pagėgių savivaldybės, Šilutės rajono – Šilutės, Rusnės, Kintų, Saugų, Juknaičių, Usėnų, Tauragės rajono – Lauksargių, Jurbarko rajono – Smalininkų ir Viešvilės, Klaipėdos rajono – Dovilų, Kretingalės, Priekulės, Sendvario. Dauparų-Kvietinių ir Agluonėnų seniūnijos. Kita Mažosios Lietuvos dalis (Karaliaučiaus kraštas) šiuo metu priklauso Rusijai.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *