Tarptautinė geografinių informacinių sistemų diena

Tarptautinė geografinių informacinių sistemų diena Geografiniu informaciniu sistemu diena

Tarptautinė geografinių informacinių sistemų diena yra švenčiama kiekvienų metų trečiąjį lapkričio mėnesio trečiadienį. Šią šventę organizuoja „Nacionalinė geografijos draugija“ (National Geographic Society) kasmet vykstančios geografinio informuotumo savaitės metu. GIS diena yra pasaulinis renginys, kuris siekia paskatinti domėjimąsi geografinių informacinių sistemų (GIS) technologijomis ir jų svarba ne tik mokslui, technologijai, informacijai, bet ir įvairioms socialinėms bei humanitarinėms sritims.

Kas yra Geografinės informacinės sistemos?

GIS – tai yra kompiuterinių žemėlapių kūrimo priemonių visuma. Ši sistema apdoroja iš įvairių duomenų bazių ir šaltinių gaunamus vietos duomenis. Tai visiems žinomi dalykai, kaip tokie kaip gatvės, pastatai, vandens telkiniai, teritorijų aukščiai ir panašiai. Šiuos duomenis sistemos paverčia vizualiais sluoksniais ir po to pateikia juos vartotojams. Vartotojams sudaromos galimybės matyti šiuos objektus žemėlapyje, skaidyti ir analizuoti turimą informaciją sluoksniais, pažvelgti į aplinką ir erdvę iš skirtingų pusių ir įvertinti visumą. Tai palengvina inžinieriių, projektuotojų, analitikų, aplinkosaugininkų, transport planuotojų darbą.

Su GIS sistemomis susiduriame kiekvieną dieną, kai tik naudojamės elektroniniais žemėlapiais. Šios sistemos yra naudojamos visame pasaulyje,įskaitant ir Lietuvą. Jos padeda sprendžiant aplinkosaugos, sveikatos apsaugos, žemės naudojimo, verslo efektyvumo, švietimo ir visuomenės saugumo problemas. Dėka šių sistemų galimas tvarkingas elektros energijos ir vandens tiekimas į namus, visuomeninio transport organizavimas, vartotojų infrastruktūros kūrimas, efektyvus skubiosios pagalbos tarnybų darbas.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *