Šv. Andriejus

Šv. Andriejus, Saulės grįžtuvių laukimo pradžia Sv. Andriejus

Šv. Andriejus yra minimas Lapkričio 30 dieną. Iš tiesų šią dieną minime du Šv. Andriejus: Šv. Andriejų Apaštalą ir Šv. Andriejų iš Antiochijos, garsėjusį savo šventumu.

Šv. Andriejus Apaštalas buvęs žvejys. Šv. Apaštalo Petro brolis ir Šv. Jono Krikštytojo mokinys. Jis buvo pašauktas į mokinių būrį tada, kai taisė paežerėje tinklus žvejybai. Už tai  Šv. Petra sir Šv. Andriejus yra šventieji laikomi žvejų globėjais. Visą savo gyvenimą jis paskyrė žmonių mokymui. Jis buvo misionieriumi Mažosios Azijos, Graikijos ir ko gero Rusijos bei Lenkijos žemėse.  Šv. Andriejus buvo prikaltas prie X formos kryžiaus, nuo kurio dar dvi dienas sakęs pamokslus.

Ką globoja Šv. Andriejus?

Šv. Andriejus saugo nuo arštinės, traukulių, podagros, kaklo skausmų, gerklės skausmų, kokliušo. Jis yra meškeriotojų, valtininkų, mėsininkų, lauko darbininkų, valstiečių, žuvų prekeivių, kalnakasių, jūreivių, senmergių, mergelių, bėščiųjų moterų, vienišų moterų,  laimingų santuokų, virvininkų, burininkų, dainininkų, tekstilininkų, netekėjusų moterų ir merginų, vandens nešėjų, planuojančių nėštumą moterų globėjas. Jo globą pasirinko Austrija, Ispanija,  Vokietija, Graikija, Liuksemburgas, Nyderlandai , Rumunija, Rusija, Škotija, Bitinija,Žemesnioji  Austrija, Burgundija, Prūsija, Sicilija bei daugelis Europos bei Amerikos miestų.  Jo globoje yra Patro Universitetas, Auksinės Vilnos ordino riteriai, Ispanijos ginkluotosios pajėgos bei Karadoševičių dinastija.

Šv. Andriejus globoja šiuos miestus:

  • Brabant, Bruges, Flanders, Hainault, Saint-André(Belgijoje).
  • Hexham, Plymouth, Rochester,  Yetminster( Anglijojte)
  • Agde, Avranches, Bordeaux, Burgundy,  Orange( Prancūzijoje)
  • Berchtesgaden, Braunschweig, Celle,Cloppenburg, Halberstadt, Hanover, Holstein, Lampertheim, Lippe, Lüneburg, Minden, Moers, Schleswig,  Schwarzburg,  Wolfenbüttel( Vokietijoje)
  • Achaia,  Patras( Graikijoje)
  • Alfero, Amalfi, Antey-Saint-Andre, Brescia, Cartosio, Conflenti, Grognardo, Mantua, Marciano della Chiana, Naples, Orani, Pesaro, Ravenna, Samolaco, (Italijoje)
  • Luqa( Maltoje)
  • Hattem( Nyderlanduose)
  • Manila(Filipinuose)
  • Saint Andrews( Škotijoje)
  • Encinasola, Huelva (Ispanijoje)
  • San Andreas ( Kalifornijoje, JAV)

Šv. Andriejaus tradicijos

Šv. Andriejaus minėjimas sutampa su  diena kai buvo pradedama laukti saulės sugrįžtuvių. Visoje Europoje, ypač Vokietijoje  ši diena buvo  laikoma pranašiška ir  siejama su vedybiniais burtais. Lietuviai tikėję, kad merginos šią dieną gali susapnuoti savo būsimą vyrą. Lietuvoje buvo tikima, jog Šv. Andriejaus vakarą  merginair ar vaikinui reikia nusilaužti vyšnios šakelę ir pamerkti vandens stiklinėje. Jeigu ji tarp Kalėdų ir Trijų karalių sužaliuos ir pražydės, tai tais metais bus vestuvės. K ai kur šakelę mirkydavo tamsioje patalpoje, kitur pastatydavo ant palangės, dar kitur manė, jog šakelė būtinai turi būti iš svetimo sodo pasivogta.

Daug reikšmės buvo skiriama Šv. Andriejaus nakties sapnams. Tačiau, kad norimą dalyką susapnuotum, reikėjo būt  tinkamai pasirengus. Visą  dieną išpasninkavusi mergina, prieš atsiguldama, turėjusi  suvalgyti iškart 1-3 nemirkytas silkes arba labai užsūdytos, dar su apyniais sumaišytos avižinių miltų tešlos bandelę (kai kur 9 dienas keptą!). Paskui ji turėjusi atsigulti  prie slenksčio, sukalbėjusi 9 poterius ir rožančių. Buvo tikima, jog ji taip būtinai susapnuos, kad mylimas vaikinas atneša vandens atsigerti. Už to ir ištekėsianti. Jeigu sapne pamatysianti  pro langą kišamą lopšį, vadinasi, mergaudama pavainikio kūdikio susilauks. Kai kurios prie lovos pasidėdavo vandens stiklinę, kad prisisapnuotasis turėtų ką paduoti gerti. Arba pasikišdavo po lova balanėle uždengtą dubenį su vandeniu. Tada tikėjo, jog susapnuosiančios tą, kuris per lieptelį perves. Žemaitijoje  burdavo, pasiėmusios rankšluostį, puodelį su vandeniu ir porą veidrodžių – žiūri veidrodin, atgalia ranka prausiasi ir kalba: „Dievuli, kad aš pamatytau savo berną“. Tad ir pamatydavo jį už nugaros pastatytame veidrodyje. Apie Šiaulius merginos po lova pasistatydavo geldą su vandeniu, įmetusios plaukioti rūtų vainikėlį. Kas sapne ateis vainiko paimti, tas ir bus likimo skirtasis.

Tą vakarą vaikinai ir merginos svaidydavo sau per galvą kurpę. Į kur ji nosimi atsisuks, į tą pusę teks nueiti į marčias ar žentus. Būrimams, kadangi jie susiję su rizika (laimė ar mirtis), viena iš sąlygų – būti vienam, su niekuo nesikalbėti, neišsigąsti.

Įdomu tai, jog panašūs burtai buvo užfiksuoti ir Vokietijoje. Tik ten jie būdavo paprastesni. Taip, kad mergina susapnuotų savo būsimą vyrą, ji turėjusi miegoti visiškai nuoga per Šv. Andriejų arba reikėdavę klausyti iš kurios pusys naktį šunys loja. Iš kur lodavę, iš ten ir laukdavusios jaunikio.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *