Šventoji Kotryna Aleksandrietė

Šventoji Kotryna Aleksandrietė (Šventoji  Kotryna kankinė) Sv. Kotryna Aleksandriete

Šv. Kotryna Aleksandrietė  yra minima Lapkričio 25 dieną. buvo  IV amžiuje gyvenusi mergelė kankinė. Istoriniai šaltiniai teigia, jog  ji gimė Aleksandrijoje, Egipte, aristokratų šeimoje. Šv. Kotryna įgijusi labai gerą išsilavinimą, studijavusi mokslus ir Retorikos meną. Patyrusi regėjimą ji atsivertusi  į krikščionybę. Legenda pasakoja, jog ji atvertusi daug pagonių į tikėjimą, dėl ko buvusi suimta ir įmesta į kalėjimą. Teismo  teismo metu ji sėkmingai ginčijosi su 50 imperatoriaus atsiųstų  filosofų, kurie Kotrynai įrodinėjo, kad jos krikščioniškas tikėjimas yra klaida. Šie įtikėję teismo metu, atsivertę ir buvo tuoj pat nužudyti.  Žinia apie jos išsilavinimą pasiekusi imperatorienę ir imperatorių Maksiminą. Jo įsakymu mergina buvo nuteista mirti prikalant ant rato. Tačiau ratas subyrėjo vos tik jai prisilietus. Todėl  Šv. Kotryna buvo nukirsdinta. Angelai  po mirties nunešę jos kūną į Sinajaus kalną, kur vėlesniais laikais buvęs pastatytas garsus moterų vienuolynas.

Ką globoja Šv. Kotryna Aleksandrietė?

Šv. Kotryna  yra minima Lapkričio 25 dieną. Ji globoja apologistus, amatininkus dirbančius su ratu, archyvarus, advokatus, barmenus, mirštančiuosius, mokinius, mergaites, juristus, peilių galandytojus, teisininkus, bibliotekininkus, bibliotekas, mergeles, mechanikus, mokslininkus,  malūnininkus, slaugytojus, senmerges, filosofus, puodžius, keramikus, pamokslininkus, mokytojus, mokinius, raštus, verpėjus, stenografuotojus, studentus, odų dažytojus, teologus, sukėjus, netekėjusias merginas, račius,  Jos globą pasirinki Heidelbergo ir Paryžiaus Universitetai,  bei daugelis miestų:

  • Altenos, Heidelsheimo, Mähring,  Weissensee (Vokietijoje)
  • Bertinoro,  Camerata Picena, Cellino San Marco,  Pettenasco ( Italijoje)
  • Kuldiga(Latvijoje)
  • Zejtun, Zurrieq ( Maltoje)
  • Aalsum (Nyderlanduose)

Ikonografijoje Šventoji  Kotryna yra vaizduojama su tekiniu ir kalaviju – jos kankinimo simboliais ar su knyga ir palmės šakele rankose, kaip moksliškumo ir nekaltumo ženklu.Šv. Kotryna buvo ypatingai garbinama visoje Europoje. Ji yra viena iš Keturiolikos Šventųjų globėjų, į kuriuos meldžiamasi sunkių epidemijų metu. Istoriniai šaltiniai teigia, jog ji yra pasirodžiusi Joanai Arkietei regėjimo metu.

Šv. Kotryna ir Lietuva

Žemaitijoje tikėta, kad šv. Kotryna padeda, jei to prašoma, vyrams gauti gerą žmoną. Teigta, kad nevedusieji šito melsdavę Šv. Kotrynos dienos išvakarėse.

Marijampolės apylinkėse užrašytas toks posakis: „Per šv. Kotryną pasninkauja vyrai, o per šv. Ambraziejų (12.07) – merginos. Tada išpasninkavę pažiūri į veidrodį ir pamato savąjį“. Liaudyje ši diena dar  buvo laikoma Senbernių diena.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *