Pasaulinė kovos su AIDS diena

Pasaulinė kovos su AIDS diena Gruodzio 1-ji

Pasaulinė kovos su AIDS diena yra minima kasmet Gruodžio 1-ąją dieną.  Apie šią ligą pasaulis pirmąkart sužinojo 1981metais.  Nuo  to laiko, kai buvo užfiksuoti pirmieji susirgimai, jau mirė daugiau nei 40 milijonų žmonių.  Ši diena pasaulio mastu buvo pradėta minėti 1988 metais, kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 1988 m. gruodžio 1-ąją dieną paskelbė Pasaulio kovos su AIDS diena. Lietuvoje kovos su AIDS diena yra minima nuo 1991-ųjų metų. Šią dieną siekiama padidinti visuomenės žinias apie ŽIV/AIDS, stiprinti kovą  su išankstiniu nusistatymu ir siekiama pagerinti švietimą apie šią ligą bei paskatinti jos  prevenciją.

Tarptautinis AIDS dienos simbolis  yra  Raudonas kaspinas. Tai solidarumo ir paramos simbolis. Pasaulyje, kai kurie žmonės Raudoną kaspiną ar juostą dėvi visus metus išreikšdami savo asmeninę paramą žmonėms, gyvenantiems su/ar nukentėjusiems nuo ŽIV/AIDS.

Šiuo metu ŽIV yra dviejų tipų: ŽIV-1, paplitęs Afrikoje, ir ŽIV-2 – Europoje. Vienas nuo kito šie virusai skiriasi tuo, kad ŽIV-2 klinikiniai požymiai nėra tokie baisūs kaip afrikietiško ŽIV. Virusas, pažeidžia žmogaus imuninę sistemą, negydant jis per kelerius metus sukelia AIDS, o žmonės miršta nuo gretutinių susirgimų-  peršalimo, plaučių uždegimo, išsekimo, gripo ir kitų ligų, nes organizmas tampa joms neatsparus.

Ž IV/AIDS  yra  liga, kurios išgydyti šiuo metu dar neįmanoma.  Tačiau laiku suteikus kompleksinę pagalbą su šia liga, kaip ir su daugeliu kitų medicinai žimomų susirgimų galima ilgai ir visaverčiai gyventi.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis 2013 metais metais Lietuvoje užregistruoti 177 nauji užsikrėtimo žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) atvejai. Iš jų 125 vyrai ir 52 moterys. Statistikos duomenys rodo, kad Lietuvoje ŽIV labiausiai plinta ne lytiniu keliu, o per intraveninius narkotikus . Tačiau būtina atminti, jog ši liga taip pat plinta ir per nesaugius lytinius santykius. Daugiausiai 2014 metais ŽIV užsikrėtusiųjų  buvo išaiškinta Klaipėdos (541) ir Vilniaus (465) apskrityse.

AIDS profilaktikoje pagrindinis dėmesys yr air turi būti skiriamas dorovei, šeimos stiprinimui, lytiniam švietimui, narkomanijos profilaktikai, informacijos prieinamumui.

Lietuvoje visiems ŽIV užsikrėtusiems asmenims valstybė laiduoja (nemokamą) sveikatos priežiūrą, t.y. valstybės laiduojamos (nemokamos) sveikatos priežiūros paslaugos  yra apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *