Klaipėdos diena

Kas yra Klaipėdos diena ?

Klaipėdos diena yra švenčiama Sausio 15 d. . Ši diena pažymi Klaipėdos atgavimo dieną. 1919 metais  remiantis  Versalio sutartimi Klaipėdos  miestas ir Klaipėdos kraštas (1920 m. ) buvo  laikinai perduoti Antantės valdymui. Klaipėdoje tuo metu  įsikūrė prancūzų karinis garnizonas, kuris ir atliko valdžios funkcijas.  1923 m. Lietuvos vyriausybė, vadovaujama Ernesto Galvanausko, parėmė  Klaipėdos krašto gyventojų sukilimą. Lietuva ginklu užėmė  Klaipėdos kraštą, ir Klaipėdos  miestas 1923 m. sausio 15 d. buvo prijungtas prie Lietuvos Respublikos.  Klaipėdos kraštą Lietuvai pripažino ir Tautų Lygos ambasadorių konferencija.

Ką tai reiškė Lietuvai?

Klaipėdos krašto prijungimas yra vienas reikšmingiausių Lietuvos diplomatinių  laimėjimų prieškaryje. Šis laimėjimas  padėjo pagrindus Klaipėdos  krašto integracijai po karo ir nepriklausomos valstybės metais.

Klaipėdos kraštą Lietuva prisijungė jėga kaip natūraliai jai priklausančią teritoriją su išėjimu į jūrą, kartu  su Klaipėdos uostu. Klaipėdos kraštas, nors ir autonomijos teisėmis, tarptautinės bendruomenės buvo pripažintas Lietuvai.

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *