Zodiakas ir Mitas – Mergelė

Mitas ir Mergelė

Ikikrikščioniškieji simboliai šiais laikais interpretuojami kitaip nei senovėje. Ryškus tokios skirtingos interpretacijos pavyzdys –  Zodiako ženklas Mergelė. Tiesiogiai versdami  iš  lotynų kalbos žodį Virgo šiandien suprantame kaip nekaltą mergelę,  -susikausčiusią  ir kupiną  kompleksų. Tačiau atidžiau pažvelgus į  žymiąsias mūsų  dienų  mergeles, tokias kaip kaip Sophie Loren arba Sean Conner’is  pamatysime, kad kaip tik seksualumo jiems ir  netruksta. Be to šios mergelės   anaiptol ne tokios  jau ir susikaustę. Pasikapstę  giliau, išsiaiškinsime, kad senoji lotyniškoji Virgo reikšmė yra ne nekaltybė, su kuria  šis  žodis dabar siejamas, o sąvoka – ”neliesta, savarankiška, uždara”.  Didžioji mitinė figūra, kurią  slepia šis  ženklas yra Didžioji Deivė, – Magna Mater, ir ji jokiu būdu nėra nekaltybės įsikūnijimas. Atvirkščiai, mite ji dažnai tapatinama su Didžiąja Ištvirkėle, – amžinojo vaisingumo simboliu. Šiuos laikus yra pasiekusi nuostabi deivę  Artemidę  vaizduojanti statula, kurioje mergelė  Artemidė  vaizduojama turinti 50 krūtų, skirtų gyvybei išmaitinti. Taip yra todėl, kad ji yra gyvybės davėja ir maitintoja bei globėja. TačiauArtemidė yra neliesta ir neliečiama, nes tai išssipildanti savyje Deivė ir ypatingai svarbi kaip asmuo. Ikiheleniškoji civilizacija, padovanojusi graikams Didžiąją  Deivę Mergelę  įsivaizdavo ją  kaip visiškai savarankišką  ir nepriklausančią  jokiam vyrui. Ji buvo vienatinė valdovė,  gyvenusi visiškai laisvai, tačiau suteikianti savo moteriškąsias dovanas kaip malonę  tam , kurį pati  pasirinko. Ši deivė  ir buvo  tikroji viso gyvenimo valdovė. Tai ir yra gilioji Mergelės simbolio prasmė.  Ji ne nuolanki skaistuolė, bijanti pakelti akis,  bet savarankiška ir nepriklausoma asmenybė, kuri savo gyvenimo dovanomis dalijasi tik savo noru ir yra laisva elgtis kaip ji pati nori, visiškai  nebijodama kažką  prarasti. Gyvenimo patirtį  ji rinksis todėl kad  to nori ji pati , bet ne todėl, kad likimas ją  verčia tai daryti.

Mergelių  gyvenime dažnai pastebimas noras pabūti atskirai, bei   ryškus noras tobulėti, pasiekiant kažką  apčiuopiamo. Mergelės taip pat dažnai renkasi vienatvę . Neretai  jos taip daro todėl, kad visų  pirma išmoktų  mylėti save ir būti su savimi iki tol , kol leis sau užmegzti artimesnius ryšius.

Zodiako ratas dažnai dalijamas į dvi dalis. Taip daroma bandant paaiškinti žmogiškojo gyvenimo stadijas.  Pirmoji, į kurią  įeina ženklai nuo Avino iki Mergelės – atspindi žmogaus asmeninę  patirtį.  Antroji Zodiako rato dalis , kurioje yra ženklai nuo Svarstyklių  iki Zuvuų  atspindi žmogaus santykius su kitais žmonėmis ir pasauliu.

Mergelė yra paskutinysis pirmosios Zodiako pusės ženklas. Ji apima visas pirmųjų  penkių ženklų  savybes ir tvarkingai pritaiko jas gyvenimo ratui.  Ji taip pat  turi daug keistų  panašumų u su Žuvimis, kurios stovi galutiniame Zodiako rato taške.  Žuvys įkūnija visą žmogiškąją  patirtį. Tuo tarpu Mergelė įkūnija visas žmogiškojo vystymosi stadijas. Ji jau suvaldžiusi staigų  ir aštrų  Avino veržimąsi į naujus potyrius. Ji taip pat jau įgijo galios ir sugebėjimo statyti kaip Jautis. Mergelė  jau persisotino Dvynių smalsumu ir jos niekuo nebenustebinsi. Tuo pat metu jai nebereikia šeimos šaknų  ir kieno nors teikiamos šilumos kaip to reikia Vėžiui.  Kūurybingojo Liūto identiteto problemos jos taip pat nebejaudina. Dažna Mergelė mėgsta pasakyti- taip, aš  tą  jau dariau ar aš  tą jau žinau. Tai tarsi glūdi giliai jų atmintyje. Įdomu tai, kad ir darbą Mergelės  dažnai renkasi išbandydamos  įvairių stadijų  patyrimus,  kad galiausiai pritaikytu visas apibendrintas žinias savo asmeniniams poreikiams. Tai dažnai yra tas slaptasis varikliukas verčiantis Mergeles domėtis sveikatinimu, bandyti vieną  po kitos sekančias dietas ar be perstojo skaityti “pats sau” serijos knygas. Joms labai svarbu apibendrinti viską taip, kad paskui   galėtų  dirbti kaip puikiai suderintas mechanizmas. Verta atsiminti ir tai, kad kiekviena patirtis Mergelei reiškia asmeninę  patirtį, bet ne patirtį su kažkokia grupe. Mergelė  nepasiruošusi išeiti į  visuomeninį  gyvenimą. Ji individualistė, o  visuomeniškumas –  Svarstyklių pašaukimas. Perfekcionistiška Mergelė pastoviai  apsėsta tobulinimosi manijos, ji  pastoviai lanko kažkokius kursus, skaito mokomąją  literaturą  ir nori būti geriausia iš  geriausių. Dažnai ji negali net atsakyti, kas bus kai pasieks ko trokšta ir nesuvokia ar iš viso sugebės pasinaudoti savo žiniomis.

Įdomu tai, kad kiekviena Mergelė yra tarsi  savotiškas alchemikas, kuriantis auksą.  Alcheminis auksas nėra bet koks – tai transmutavęs auksas, arba dar kitaip vadinamas vidinis auksas ar kūrybiškasis auksas. Jis simbolizuoja kažką grubaus ir nerangaus išgryninto iki tobulo spindesio. Ir kas tai bebūtų-mašina, darbas, asmeniniai gabumai – tai pastoviai vers Mergelę siekti tobulumo. Ir tai jokiu būdu nebus  išorinis pasaulis,  kurį Mergelė taip uoliai tobulins, – tai bus pats gyvenimas ir pati Mergelė.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *