Rečiausi 2015 metų vaikų vardai

Rečiausi 2015 metų vaikų vardai- I dalis Reciausi 2015 metu vardai

Čia pateikti tik pirmojo šių metų pusmečio vardai.

Ainėjus – Ainėjaus vardas gali būti kildinamas iš lietuviško vardo Ainis, reiškiančio palikuonis. Ieškantiems tarptautinių šaknų taip pat gali patikti šio vardo ryšys su graikišku vardu Enėjus, reiškiančiu ,,kardas“.

Gilė– keistokai skambantis Gilės vardas iš tiesų turi gražią reikšmę. Jis yra kildinamas iš lietuvių kalbos žodžių, reiškiančių ,,gili, gelmė“. Gilės vardas lietuviams taip pat nėra negirdėtas. Pirmąkart šis vardas buvo suteiktas 2004  metais. Iki šių dienų jis buvo suteiktas 15 kartų.

Maokstas- neaiškios kilmės ir neaiškios reikšmės vardas, kurį  supranta tik patys tėveliai ir jiems artimi žmonės.

Džinetasita- Džinetasitos vardas greičiausiai yra vardo Ginetta mažybinė forma ispanų kalboje. Ginetos vardas mėgiamas Italijoje. Laikoma, jog šis vardas yra moteriško vardo Genevieve variantu. Lietuviškas šio vardo atitikmuo būtų Genovaitė.

Enis – Enio vardas gali būti kildinamas iš germaniško vardo Heinrich, kuris savo ruožtu yra kilęs iš  iš germanų kalbos žodžių heim ir ric, lietuvių kalboje reiškiančių ,, namai ir valdovas“. Šis vardas taip pat gali būti kildinamas iš graikiško vardo Enėjus, reiškiančio ,, kardas“. Pirmąkart Lietuvoje Enio vardas buvo suteiktas 1979 metais. Iki 2015 metų šis vardas buvo suteiktas 5 kartus.

Enzas – Italų kilmės vardas. Manoma, jog šis vardas yra germaniško vardo Heinz arba Heinrich vedinys. Manoma, jog pastarasis vardas yra kilęs iš germanų kalbos žodžių heim ir ric, lietuvių kalboje reiškiančių ,, namai ir valdovas“. Kai kas šį vardą kildina iš  vyriško vardo Anzo, kuris yra kilęs senovės germanų žodžio ant, reiškiančio ,,milžinas“.  Patys italai linkę manyti, jog šis vardas yra vardų su galūne -enzo trumpinys. (pavyzdžiui Lorenzo, Vincenzo). Enzo vardadienis yra švenčiamas Liepos 13 dieną.

Falena– Falenos vardas yra airiško vardo Foila variantas. Šį vardą garsino Šv. Kolgano sesuo, taip pat Šventa moteris. Šv. Foila (Fallena) yra minima Kovo 3 dieną.

Lkineta– neaiškios kilmės ir reikšmės vardas.

Minalda –  Minaldos vardas nėra visiškai nepažįstamas Lietuvai. Iki 2015 metų jis buvo suteiktas net 2 asmenims. Minaldos vardas gali būti kildinamas iš lietuvių kalbos žodžių, reiškiančių „minėti, minima“ . Arabų kalboje šis vardas reiškia „vieta esanti šalia Mekos“. Minaldos vardas taip pat gali būti vedinys iš japonų kalbos žodžių, reiškiančių „moteris iš pietų“. Vokiškai kalbančiame krašte jis greičiausiai bus suprantamas kaip „labai mylima“. Lietuvoje Minaldos vardas pirmąkart buvo suteiktas 2004 metais.

Oridijus – Oridijaus vardas yra atkeliavęs iš antikos laikų. Manoma, jog šis vardas yra romėniško vardo Ovidijus variantas.

Šiaurė – Retas lietuviškas vardas, kilęs iš lietuviško žodžio Šiaurė. Pirmąkart Lietuvoje suteiktas 2015 metais. Lietuviai labiau mėgsta vyrišką šio vardo formą- Šiaurys. Labiau paplitęs yra lotyniškas tos pačios reikšmės vardas Severina.

Tyra – Tyros vardą išgarsino amerikietė Tyra Banks. Tačiau šis vardas yra atkeliavęs iš Skandinavijos kraštų. Tai senovės skandinavų karo dievo Toro vardas. Tyros vardadienis išpuola net 3 kartus metuose. Suomiai jį švenčia 02.09 dieną, Norvegai -09.09 dieną, o švedai – 04.28 dieną. Tyros vardas lietuviams nėra visiškai nežinomas. Pirmąkart Lietuvoje jis buvo suteiktas 2004 metais.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *