Joninių vardai

Joniniu vardaiJoninių vardai yra  siejami ne tik su Joninėmis. Iš tiesų šiuo laikotarpiu  vardines švenčia ne tik Jonai. Nepamirškite pasveikinti ir jų.

Agripina – graikų kilmės vardas, reiškiantis ,, gimusi kojomis į priekį“ arba  „pasiglemžęs žemę“ Agripinų vardadienis yra švenčiamas 06.23 dieną. Jį švenčia graikai ir kaimynai lenkai.

Albinas – lotynų kilmės vardas, reiškiantis  „baltas, skaistus“. Jo vardadienis yra švenčiamas 06.23 kaimyninėje Lenkijoje.

Arvydas –  prūsų kilmės vardas, reiškiantis ,, viską matantis“. Skandinavams šis vardas reiškia„erelio lizdas , nes yra sudarytas iš dviejų skandinaviškų  žodžių, reiškiančių erelis ir medis“. Arvydus mes sveikiname 06.24 dieną.

Bazilijus – graikiškas vardas, reiškiantis „karališkas, iš karališkos šeimos“. Bazilijaus vardadienį švenčia lenkai 06.23 dieną.

Boguslavas – slaviškas vardas, reiškiantis ,, Dievas ir šlovė“ . Boguslavo vardadienis yra 06.24 dieną. Jį švenčia ukrainiečiai.

Borisas – slavų kilmės vardo Borislovas trumpinys. Šis vardas reiškia „šlovingas kovoje“, „kovotojas“. Ukrainiečiai Borisus sveikina 06.24 dieną.

Danas, Danutė– hebrajų kilmės vardo Danielius variantai. Abu vardai reiškia – „Dievas mano teisėjas“. Danus ir Danutes kaimynai lenkai pagerbia 06.24 dieną.

Emilija – lotynų kilmės vardas, reiškiantis ,,veržli, nepralenkiama, besiveržianti priekin, varžovė“. Emilijos vardadienį lenkai švenčia 06.24 dieną.

Enijus – lotynų kilmės vardas, reiškiantis ,, dievų numylėtinis“. Bulgarai Enijus sveikina 06.24 dieną, kartu su Jankomis ir Janomis.

Hansas, Hanna, Johanas, Joana, Janina, Joana, Johana,  Jonas,  Jonė, Janis, Jonis, Juha, Juhanna, Juhanas,  Žanas,  – vardadienius švenčia 06.24 dieną. Juos sveikina  beveik visos Europos šalys.

Juozapas – hebrajų kilmės vardas, reiškiantis  ,,Dievas pridės, duos dar“.  Juozapus su varduvėmis sveikina lenkai 06.23 dieną.

Ligita – latviškas vardas, kilęs iš senovinio Joninių pavadinimo – ligo. Ligitas latviai sveikina 06.23 dieną.

Prosperas – tai lotyniškas vardas, reiškiantis ,, turtingas“. Prosperai savo vardines Lenkijoje švenčia 06.23 dieną.

Vanda – lenkiškas vardas, siejamas su Vyslos upe ar vandalų gentimis. Vandos vardadienis yra švenčiamas 06.23 dieną.

Zanis – tas pats Jonas, tik latviškai. Tačiau broliai latviai Zanius sveikina 06.23 dieną.

Zenonas, Zenona –  graikų kilmės vardas, reiškiantis „priklausantis Dzeusui“. Zenonus su vardinėmis Lenkijoje draugai sveikina taip pat 06.23 dieną.

Žana – hebrajiško Jono variantas. Tiksliau tariant- prancūziška jo forma. Na, latviai taip pat sveikina ir Zanes.

Vilhelmas–  vokiškas vardas, reiškantis ,, valia, noras ir šalmas“. Vilhelmai savo vardines pradeda švęsti 06.23 dieną Lenkijoje ir jas baigia švęsti 06.25 dieną Lietuvoje.

Rasa – kažkodėl naujieji kalendoriai Rasas siūlo sveikinti 02.25,04.09 dienomis. Tačiau kiek pamenu, Rasų šventė būdavo 06.24 dieną. Taigi, – Joninės lieka Joninėmis, tačiau senovinis šventės pavadinimas visgi -Rasos. Taigi, manau, jog pasveikinę Rasą tradicijoms nenusikalsite.

Linksmų jums švenčių.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *