Pasaulinės hipertenzijos diena

Pasaulinės hipertenzijos diena Pasauline hipertenzijos diena

Ši diena yra minima kasmet Gegužės 17 dieną. Ši diena buvo pradėta minėti  2006 metais, kai Pasaulinė hipertenzijos lyga (angl. World Hypertension League, WHL), bendradarbiaudama su Tarptautine hipertenzijos draugija (angl. International Society of Hypertension, ISH) ir kitomis organizacijomis, gegužės 17-ąją paskelbė Pasauline hipertenzijos diena.  Šios dienos minėjimu yra stengiamasi atkreipti visuomenės dėmesį į arterinę hipertenziją ir  grėsmingas jos pasekmes.  Laiku pastebėjus šią ligą, galima pradėti ją sėkmingai gydyti. Minint šią dieną gyventojai yra kviečiami pasitikrinti arterinį kraujospūdį.

Kas yra arterinė hipertenzija?

Arterinė hipertenzija yra padidėjusio arterinio krauiospūdžio liga. Padidėjęs arterinis kraujospūdis yra toks kraujo spaudimas, kuris viršija  130/90mmHg.

Ligos priežastis ne visada yra pilnai aiški, tačiau nepaisant to, ligą galima valdyti.
Didžiausia bėda, su kuria susiduria ligoniai yra ta, jog ši liga yra tyli ir dažniausiai nepasireiškia visiškai nekuo.  Dažniausiai arterine hipertenzija sergantys žmonės jaučiasi visiškai sveiki, todėl dažniausiai liga yra diagnozuojama atsitiktinai pamatavus kraujo spaudimą. Tačiau hipertenzija nors ir niekuo nepasireikšdama,  pažeidžia smulkiąsias kraujagysles, širdį, smegenis, inkstus.
Hipertenzijos priežastys gali būti kelios.

Pirmiausia tai gali būti genetinės priežastys. Jeigu šia liga sirgo tėvai, vaikams taip pat yra padidėjusi rizika susirgti hipertenzija.

Kiti svarbūs rizikos faktoriai  yra rūkymas, alkoholis, antsvoris, nutukimas, per didelis druskos kiekis, netaisyklinga mityba.

Gydant hipereteziją pirmiausia, turi būti koreguojamas jūsų  gyvenimo būdas. Būtina numesti nereikalingą svorį, sumažinti vartojamos  druskos, riebalų, saldumynų kiekį, mažinti fizinę ir psichinę įtampą, daugiau judėti, atsisakyti alkoholio ir sureguliuoti miego ritmą. Yra įrodyta, jog bet koks lengvas fizinis krūvis padeda atsilaiduoti ir sureguliuoti arterinį kraujo spaudimą. Sumažinus kraujospūdį, dažniausiai pagerėja ir ligos pažeistų organų būklė. Negydoma arterinė hipertenzija progresuoja ir sutrumpina ligonio gyvenimą iki 20 metų. Teisingai ir nuolat koreguojant kraujo spaudimą, šių ligų tikimybę galima sumažinti ir prailginti gyvenimą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *