Tarptautinė nerūkymo diena

Tarptautinė nerūkymo diena Tarptautinė nerūkymo diena

Tarptautinė nerūkymo diena yra minima kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Šios dienos minėjimą inicijavo tarptautinė kovos su vėžio liga draugija. Ji yra minima daugelyje šalių, pasaulio gydytojų onkologų iniciatyva. Dienos metu organizuojamos akcijos, kurių metu visuomenė skatinam mesti rūkyti.

Ne kiekvienas tur būt ir susimąstome, jog priklausomybė nuo tabako yra tikra liga. Yra nustatyta, jog net 75 procentai rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti. Būtent todėl ši diena yra laikoma puikia proga bent vienai dienai atsisakyti cigaretės ir galbūt ryžtingai priversti save atsikratyti šio sveikatai žalingo įpročio.

Keletas faktų apie tabaką, kurių jūs gal būt nežinojote

Cigaretės yra vienintelė visame pasaulyje labiausiai perkama ir parduodama prekė. Kasmet iš skirtingų šalių yra eksportuojama cigarečių net už 1 trilijoną dolerių. Net 25 procentai pasaulyje parduodamų cigarečių yra kontrabandinės.

Išaikinta, jog tabako dūmuose yra maždaug 43 žinomi kancerogenai, tai yra medžiagos, sukeliančios vėžį. Cigaretėse yra tokų medžiagų kaip asbestas, ciano junginiai, formaldehidas.

Kvepiančių cigarečių aromatizavimui yra naudojamas šlapalas. Tai medžiaga, kurią mes kasdien po kelis kartus šaliname iš organizmo su šlapimu.

Net 20 procentų cigaretėse esančių medžiagų sudaro cukrus. Sergantieji diabetu dažnai nežino, jog rūkymas didina cukraus kiekį kraujyje.

Tabako dūmuose taip pat yra dervų, kurios nusėda plaučių sienelėse. Jeigu asmuo surūko po 1 pakelį per dieną, tai per metus jo plaučiuose nusėda apie 210 gramų dervų . Tai lygu vienai stiklinei. Šios dervos neleidžia kvėpuoti, nes neleidžia deguoniui prasiskverbti į plaučių audinį.

Rūkantieji mėtines ir “lengvas” cigarettes yra įpratę traukti cigaretę stipriau, dėl ko į jų plaučius patenka toks pat nuodingųjų medžiagų ir dervų kiekis.

Nikotinas įkvėptas kartu  su tabako dūmais,  pasiekia smegenis per 10 sekundžių. Jis yra randamas absoliučiai visuose organizmo skysčiuose ir audiniuose- net motinos piene.

Nuo rūkymo sukeltų ligų pasaulyje kasmet miršta daugiau kaip 4 mln. 900 tūkst. žmonių, iš jų 1 mln. 200 tūkst. Yra Europos gyventojai. Lietuvoje nuo tabako sukeltų ligų kasmet miršta 7 000 gyventojų.

Mokslininkai teigia, jog rūkantieji gyvena vidutiniškai 14 metų trumpiau nei nerūkantys asmenys.

Daugelis rūkančiųjų net bebando mesti rūkyti, nes yra įsitikinę, jog po ilgo rūkymo padarytos žalos sveikatai neįmanoma atitaisyti, todėl mesti rūkyti nėra prasmės. Tačiau tai netiesa. Metus rūkyti, sveikatai daroma žala pradeda mažėti tuojai pat.

Štai kaip gerėja sveikatos būklė metus cigaretę

• po 20 val. iš organizmo visiškai pašalinamas anglies monoksidas (CO);
• per tris dienas, pradėjus atsipalaiduoti bronchams, palengvėja kvėpavimas ir pradedama lengviau kvėpuoti.
• per tris mėnesius susireguliuoja kraujotaka ( pradeda normalėti širdies dažnis, sumažėja arterinis kraujospūdis).
• per tris – devynis mėnesius plaučių funkcija pagerėja maždaug 10 procentų.
• po vienerių metų miokardo infarkto rizika sumažėja 50 proc. lyginant su tais, kurie rūko toliau.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *