Tarptautinė radiologijos diena

Tarptautinė radiologijos diena

Tarptautinė radiologijos diena yra minima kasmet Lapkričio 8-ąją dieną. Ši diena pradėta minėti 2012 metais. Šventės data pasirinkta neatsitiktinai.  Nes būtent 1895 metų  Lapkričio 8-ąją dieną profesorius Wilhelmas Kondratas Rentgenas atrado X spindulius, kurie jo garbei vėliau buvo pavadinti rentgeno spinduliais. Ši diena yra laikoma Radiologijos mokslo gimimo diena. Profesorius Rentgenas pavadino savo atrastus spindulius X spinduliais. Jis rašė, jog   X spinduliai yra  bekvapiai, bespalviai, labai skvarbūs, o jų pagalba galima išgauti žmogaus organų vaizdą. Tuomet rentgeno spinduliai buvo laikomi mokslo stebuklu ir naudojami absoliučiai visur, netgi batų parduotuvėse, matuojantis batelius. Apie  žalingą jonizuojančių spindulių poveikį ir radiacinę apsaugą buvo  prabilta tiki 1912 metais.

Tarptautinė radiologijos diena pradėta minėti 2012 metais, sujungus Europos Radiologijos Draugijos (the European Society of Radiology (ESR)), Šiaurės Ameriikos Radiologijos Draugijos (the Radiological Society of North America (RSNA)) ir Amerikos Radiologijos Kolegijos (the American College of Radiology (ACR)) iniciatyvas. Pirmoji ir vienintelė Europos Radiologijos diena buvo paminėta 2011 metų Vasario 10 dieną. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į Radiologijos mokslą ir jo galimybes.

Tai įdomu

  • Rentgenografija  yra dažniausiai skiriamas ir  atliekamas radiologinis tyrimas. Šis tyrimas padedan nustatyti daugelio organų ligas. Rentgenologinis tyrimas yra  atliekamas tiek profilaktinių sveikatos patikrinimų metu, tiek diagnostiniais tikslu.
  • Profilaktinių sveikatos patikrinimų metu dažniausiai yra atliekami krūtinės ląstos rentgeniniai tyrimai. Jie padeda anksti diagnozuoti  tokias ligas kaip plaučių vėžį ir  tuberkuliozę, kai ligos klinikinių požymių dar nėra.
  • Iš aplinkos per metus mes vidutiniškai  gauname apie  2-3 milisivertus jonizuojančios radiacijos.
  • Plaučių kompiuterinės tomografijos tyrimo metu gaunama apie 4-6 milisivertu jonizuojančios radiacijos dozė,kuri yra maždaug  apie 100 kartų didesnė už radiacijos dozę, kuri gaunama atliekant krūtinės ląstos rentgeninį tyrimą.
  •  Skrendant lėktuvu, gautos radiacijos dozė siekia 0,005 milisivertu per valandą. Taigi po 8 valandų skrydžio žmogus žmogus gauna tokią radiacijos dozę, kuri atitinka standartinį plaučių tyrimą.
  • Onkologinės ligos išsivystymo tikimybę pradeda didėti pasiekus 100 milisivertų jonizuojančios radiacijos dozę. Tai atitiktų maždaug  tūkstantį krūtinės ląstos rentgeno nuotraukų.
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *