Tarptautinė diena prievartos aukoms paremti

Kas yra Tarptautinė diena prievartos aukoms paremti?

Tarptautinė diena prievartos aukoms paremti yra minima kiekvienais metais Birželio 26 dieną. Ši diena pradėta švęsti  1997 m. Juntinių tautų organizacijos sprendimu remiantis Ekonominės ir socialinės tarnybos rekomendacijomis. Ši diena minima, siekiant užkirsti kelią prievartai ir sutvirtinti Konvenciją prieš prievartą ir kitus žeminančius  asmenį veiksmus. Šią dieną Jungtinės Tautos iššreiškia savo paramą prievartos ir kankinimų aukoms ir pagerbia išgyvenusius kankinimus bei prievartą visame pasaulyje bei jų artimuosius ir šeimos narius.

Kaip  buvo pasirinkta Tarptautinė diena prievartos aukoms paremti?

Šią dieną Jungtinių Tautų Asamblėja pasirinko dėl dviejų svarbių priežasčių. 1945 metų Birželio 26 dieną buvo pasirašyta Jungtinių Tautų Chartija, reikalaujanti Jungtinių Tautų nares gerbti ir skatinti žmogaus teises. 1987 metais Birželio 26 dieną buvo priimt Jungtinių Tautų Konvencija prieš kankinimus.

Pirmoji valstybė pasiūliusi kasmet pažymėti Tarptautinę dieną prievartos aukoms paremti buvo Danijos valstybė, kurioje yra įsikūręs pasaulinio garso Tarptautinės Reabilitacijos taryba Kankinimų Aukoms ( International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)).

Pirmąkart ši diena pažymėta 1984 metų Birželio 26 dieną. Kasmet šią dieną pažymi beveik šimtas pasaulio organizacijų ir viso pasaulio šalių. 2009 metų Liepos 16 dieną Bosnija ir Hercegovina nusprendė Tarptautinė dieną prievartos aukoms paremti paskelbti valstybine švente.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *