Lietuvos vėliavos diena

Kas yra Lietuvos vėliavos diena? 200px-Lietuvos-veliava

Lietuvos vėliavos diena yra minima kasmet  Sausio 1-ąją  dieną. Minint Lietuvos vėliavos dieną, kas metai Vilniuje ant Gedimino kalno rengiama iškilminga vėliavos pakeitimo ceremonija.

 1919 m. sausio 1 d.  Lietuvos savanorių būrys iškėlė Lietuvos trispalvę Gedimino pilies bokšte. Lietuvos trispalvė buvo iškelta kaip laisvos Lietuvos ženklas.

Pakelta vėliava buvo palydėta šūviais. Pakėlę vėliavą  savanoriai sudainavo Lietuvos himną. Šiame savanorių būryje buvo dešimt Lietuvos savanorių: karininkas Kazys Škirpa, karo valdininkai Jonas Nistelis ir Petras Gužas, kareiviai Albinas Rauba, Romualdas Marcalis, Pranas Plauska, Jonas Norvila, Mikas Slyvauskas, Vincas Steponavičius ir Stasys Butkus.

Lietuvos trispalvė nuo Gedimino bokšto buvo nuplėšta du kartus. Pirmąkart tai įvyko 1919 m. sausio 6 d.  Tuomet Vilniaus miestą užėmę bolševikai nuo trispalvės nuplėšė geltoną ir žalią spalvas ir paliko tik raudoną.

Antrą kartą Lietuvos trispalvė suplevėsavo 1920 m. rugpjūčio 26 d., į Vilnių sugrįžus  Lietuvos kariuomenei. Tačiau tų pačių 1920 metų spalio 9 d. Vilniaus miestą  užgrobė „želigovskininkai“ ir lietuvišką trispalvė buvo nuplėšta antrą kartą.

Trečią kartą Lietuvos trispalvė iškelta virš Gedimino bokšto tik 1988 m. spalio 7 d. ir nuo to laiko tebeplevėsuoja iki šiol.

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *