Palius

Vardas PaliusVardas Palius

Lytis- Vyriška

Kilmė – Graikų

Reikšmė – Vardas Palius yra trumpinys iš graikų kilmės vardų  Apolinaras arba Aoplonijus.  Tiek vardas Apolinaras, tiek vardas Apolonijus yra vediniai  iš graikų saulės dievo Apolono vardo Απολλων- Apolinijus. Šis vardas reiškia  „Saulės dievas, namų globėjas “. Yra vardo aiškinimų, teigiančių,  jog Apolono vardas reiškia „obuolys “.  Apolonas buvęs  vyriausiojo graikų dievo Dzeuso sūnus ir deivės Artemidės brolis. Šis dievas valdė keturiais arkliais traukiamą vežimą, kuris vežė Saulę dangaus skliautu. Apolonas buvo ypatingas dievas. Šis dievas grojo auksine arfa ir šaudė iš sidabrinio lanko.  Buvo manoma, jog šis dievas negalėjęs meluoti todėl jis ir buvo laikomas tiesos, šviesos, muzikos, dailės, grožio teisės ir medicinos dievu. Delfuose ilgus šimtmečius stovėjęs Apolono orakulas, kuriame būdavo pranašaujama.

Vardas Palius yra retas Lietuvoje. Skaičiuojant nuo 1889 metų, šis vardas nebuvo suteiktas  nei vienam asmeniui.

Ar vardas Palius yra šventas? Ne. Šventojo vardu Palys nėra.

Šventieji globėjai-

Šv. Apolinaras yra minimas 01.08, 07.23 dienomis. Šv. Apolinaras Ravenietis yra minimas 07.21 ir 07.23 dienomis. Jis saugo nuo epilepsijos ir podagros. Šv. Apolinaras globoja Aachen-ą, Burtchield-ą, Diuseldorfą, Remageną (Vokietijoje) ir Bucine, Ravenna (Italijoje).

Šv. Apolonijus yra minimas 04.10, 04.18, 07.23  dienomis.

Vardadienis  – Palio vardadienis yra švenčiamas 07.23 dieną.

Vardo variantai-

Palys, Polis, Apolinaras, Apolinijus, Apolis, Polinaras,  Paulas, Paulis, Paulinas, Paulius, Pavel, Pavelas, Povilas, Pau, Paolo, Pavlik, Polas

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *