Rožės žiedlapis (lapas)

Gėlė – Rožės žiedlapis arba lapas (Aš nelandus)

Rožės žiedlapis – subtilumo simbolis.

Gėlių kalboje rožės žiedlapis arba jos lapas jums bylos – Aš nelandus, aš neįkyrus.

Rytiečių legenda pasakoja apie jaunuolį, norėjusį mokytis pas žinomą dervišą.Mokytojas atstūmė būsimą mokinį, atsiųsdamas jam kupiną stiklinę vandens, taip pranešdamas, jog visos vietos jo mokykloje užimtos. Jaunuolis buvo toks atkaklus, jog ant kupinos stiklinės vandens sugebėjo patalpinti rožės žiedlapį, nepraliedamas nei lašelio. Taip jis perdavė žinią, jog bus ypač tylus ir niekam nesutrukdys. Antikos laikais, pokylio rengėjai pakabindavo rožes ties deglais, taip norėdami perspėti svečius, jog tai kas kalbama prie stalo , privalo išlikti paslaptyje. Iš čia kilo posakis „Sub rosa dixit“ – ištarta po rožėmis.

Romėnų valdovas Liucijus Verus išgarsėjo savo pomėgiu miegoti ant rožių žiedlapių. Jam priskiriamas išsireiškimas : – susiglamžęs rožės žiedlapis trukdė miegoti. (Kur jau ten Princesei ant žirnio lygintis su jo aikštingumu).

Rožės žiedlapiai nuo seno puošia vestuvines apeigas. Jie naudojami saldiesiems patiekalams  ir gėrimams. Anglijos močiutės mėgo gamintis rožių actą ir naudoti jų įtrynimams.

XIX amžiaus pabaigoje buvo mėgiami kvepiantys rožių karoliukai, kuriuos nesunku pasigaminti patiems.

Rožių karoliukai

Jums reikės seno ir surūdijusio geležinio puodo. Į jį maždaug savaitę laiko dedate maltus rožių žiedlapius, juos kelis kart dienoje išmaišydami. Savaitės pabaigoje į masę įpilkite šiek tiek vandens. Vandens turi būti nedaug, tik tiek, kad gautumėte lipnią masę.  Iš šios masės formuokite norimo dydžio ir formos karoliukus, kuriuos reikės išdžiovinti. (Nepamirškite jų pradurti, jeigu versite karolius!). Suformuotus karoliukus džiovinkite  tol, kol jie taps visiškai tvirti.

Šie karoliukai jus džiugins savo kvapu ilgus metus.

P.S. Neužmirškite, jog puodas turi būti gerokai  surūdijęs, kitaip jūsų karoliukai neįgaus juodo blizgesio.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *