Visų Šventųjų diena

Visų Šventųjų diena Visu Sventuju diena

Visų Šventųjų diena yra minima Lapkričio 1-ąją dieną. Šios  dienos sąvoka yra siejama su Šventųjų bendravimo sąvoka. Tai reiškia tikėjimą, kad visus Dievo žmones, tiek danguje, tiek  žemėje, tiek skaistykloje vienija dvasinė draugystė.Lapkričio 2-oji diena yra Vėlinės, kuri yra skirta prisiminti visus mirusiuosius. Visų Šventųjų dieną pradėta  švęsti IV amžiuje kaip Visų Kankinių diena. Tuo metu Visi Šventieji buvo minimi pirmąjį sekmadienį po Sekminių. VII amžiuje  Popiežius Grigalius III  pašventino koplyčią prie Šv. Petro bazilikos Visų Šventųjų vardu ir perkėlė šią šventę į lapkričio 1 dieną. Popiežius Grigalius IV  įvedė Visų Šventųjų iškilmes visoje Bažnyčioje.

Liturgine švente Lapkričio  1-ąją dieną  paskelbė popiežius Bonifacas IV VII amžiaus  pradžioje. Popiežius Grigalius IV šią šventę dar papildė lapkričio 2-ąja, kuri yra skirta prisiminti visus mirusiuosius.

Lapkričio 1 dieną  Romos katalikų bažnyčia visad skelbė privaloma švente. Lietuvoje Sąjūdžio laikotarpiu, tai yra  1990 m. vasario 9 dieną buvo priimtas įstatymas, pagal kurį Lapkričio 1-oji  buvo paskelbta nedarbo diena. Vėlinės yra laikomos minėtina švente (tačiau darbo diena). Jos buvo paskelbtos 1990 m. spalio 23 dieną.

Pirmoji šventė skirta paminėti žmonėms, kurie po  mirties buvo paskelbti šventaisiais. Visų šventųjų diena yra Bažnyčios religinė šventė žinomiems ir nežinomiems šventiesiems pagerbti. Yra daug šventųjų, kuriuos pagerbiame atskiromis dienomis, bet yra daug nežinomų ir dar nepagerbtų šventųjų, apie kuriuos galbūt nežinome, pamiršome  ar niekada nereiškiame jiems pagarbos.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *