Aleksas

Vardas Aleksas
Vardas Aleksas

  • Kilmė – Graikų
  • Lytis – Vyriška
  • Reikšmė – Vardas Aleksas yra  trumpinys iš graikų  kilmės vardo Aleksandras. Aleksandro vardas yra kilęs iš graikiškų žodžių alexo ir aner, kurie išvertus iš graikų kalbos reiškia „ ginti, padėti gynyba ir žmogus “ Taigi šis vardas reiškia ginantis žmogus, ginantis žmones. Alekso vardas Lietuvoje pradėtas teikti antrajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Šis vardas labiausiai mėgiamas buvo pirmojoje praėjusio amžiaus pusėje. Daugiausia Aleksų buvo 1952 metais, kai šis vardas buvo suteiktas net 68 asmenims. Aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje vardas vėl buvo prisimintas. Skaičiuojant nuo 1980 metų per metus Alekso vardas vidutiniškai suteikiamas mažiau nei 30 kartų.
  • Ar vardas Aleksas yra šventas? Taip.
  • Šventieji globėjai –
  • Šv. Aleksas yra minimas  02.17, 07.17 dienomis. Šv. Aleksas yra Orvieto (Italijoje) globėjas.
  • Šv. Aleksandras yra minimas 02.26,03.27, 05.03 ir 12.01 dienomis. Šv. Aleksandras Pipodietis minimas 04.22 dieną yra kankinimų aukų, senbernių, išdavysčių aukų ir bakalaurų globėjas. Šv. Aleksandras taip pat yra Žemaitijos globėjas.
  • Šv. Aleksijus yra minimas 07.17 dieną. Šv. Aleksijus globoja Aleksiečius, elgetas, piligrimus, keliautojus, slaugytojus ir diržų dirbėjus. Legenda pasakoja, jog jis buvęs turtingo Romos senatoriaus  sūnus, kurį tėvai norėję apvęsdinti. Savo vestuvių dieną jis palikęs nuotaką, persirengęs elgeta iškeliavęs į Siriją ir gyvenęs elgetaudamas prie bažnyčios. Vienam iš bažnyčios lankytojų pasirodžiusi Švč. Mergelė ir parodžiusi į Aleksijų, kaip į Dievo mylimą žmogų. Nuo to meto jį pradėjusios lankyti žmonių minios. Laikui bėgant Aleksijus grįžęs į Romą, tačiau tėvai jo nepažinę. Vienok, jie leido Aleksijui apsistoti savo namuose ir gyventi po laiptais. Aleksijus gyvenęs po laiptais 17 metų ir mokęs vaikus katekizmo. Jo mirties valandą, buvusieji šalia išgirdo balsą, jog tai „Dievo žmogus“. Tik po jo mirties, tėvai rado ant jo kūno raštelį, liudijantį jog jis buvvęs jų sūnus.
  • Vardadienis – Alekso vardadienis yra švenčiamas 02.17, 02.26,03.27, 07.17 dienomis.
  • Vardo skaičius –5
  • Astrologinis simbolis- dvyniai
  • Palankios spalvos – turkio, žalsvai melsva, raudona, rožinė
  • Brangakmeniai – akvamarinas, turkis, koralai
  • Gėlės – vėdrynas- žavesiui atsiskleisti, gardenija – jausmingumui
  • Planeta globėja- Marsas
  • Laimingos dienos – Antradienis, Penktadienis
Vardo variantai

Aleksandras, Aleksis, Aleksys,  Aleksej, Alėksėj, Aleksėjus, Aleksi, Aleksij, Aleksijus, Aleksei, Aleksey, Alexey, Aleks, Alik, Oleksij, Aleksios, Ales, Alex, Al, Alec, Alexa, Ali, Allie, Ally, Lex, Lexa, Lexi, Lexy, Sandy, Alyx, Sandie, Xander, Zander,  Sander, Xander,  Xandinho

Alekso charakterio savybės

Aleksas mėgsta naujoves ir progresą. Jis mėgsta gyventi laisvai ir nesuvaržytai. Aleksas atkakliai gins savo nuomonę, tačiau nepuls į atvirą konfliktą. Jis žavus, meniškas, patrauklus ir jausmingas. Aleksas mąstys labai netradiciškai, todėl visuomet pirmaus. Jis nevengs konkurencijos, tačiau bus linkęs varžytis garbingai. Jis judrus, greitai mąstantis, daug keliaujantis. Aleksas mėgsta greitį ir adrenaliną. Jis mokės laiku atsidurti tinkamoje vietoje, todėl aplinkiniai jį laikys laimės kūdikiu.

Esate ambicinga asmenybė ir vertinate savo asmeninę laisvę. Mėgstate komfortą ir jo siekiate. Lengvai užsidegate, savo įsitikinimus ginate tvirtai, tačiau sąžiningais metodais. Jūsų valios galima pavydėti. Mokate vadovauti ir nevengiate to daryti. Esate ryžtingo charakterio ir nebijote to parodyti. Jūsų privalumai – drąsa ir tikslo siekimas. Jūsų silpnybės- ūmus būdas, polinkis rizikuoti ir pernelyg didelis savo interesų sureikšminimas. Žvelkite į pasaulį giedriau, ir kautis gyvenime teks mažiau. Nebijokite išklausyti kitų nuomonės- ji gali būti naudinga, net jeigu su tuo ir nesutinkate. Stenkitės būti lankstesni ir nuolaidesni.

Filmukas apie vardą Aleksas You Tube

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *