Mitologija ir Zodiakas – Jautis

Mitas ir Jautis

Beveik visu tautų  pasakose ar mituose rasime  istorijų  apie jaučius. Tai nenuostabu, nes   Jautis beveik 2000 metu (apytiksliai tarp 4000 ir 2000 a. pr. Kr.) buvo pagrindinis religijos simbolis.  Visose pagoniškosiose to laikotarpio religijose tiek Jautis,tiek Karvė  simbolizavo Žemės vaisingumą.  Šie tikėjimai sutapo ir su Tarpupio civilizacijos  klestėjimu.

Plačiausiai paplitęs iš šių mitų  yra pasakojimas apie Tesėją  ir Minotaurą. Tai labai sudėtingas mitas, pasakojantis apie sudetingą  Jaucių vidinę kelione.

Kretos valdovas karalius Minas  augino stebuklingų jaučių, priklausančių  Dievui Poseidonui bandą.

Jis pažadėjo šiam dievui ypatingai gražų baltą  jautį   mainais už  galimybę karaliauti jūrose.  Dievui pasiulymas patiko ir Kreta suklestėjo.

Taciau karalius Minas buvo gobšus ir pavydus ( o tai problema, su kuria susiduria dauguma Jaučių), ir atėjus laikui paaukoti žadėtąją auką, jis sugudravo, pasilikdamas gražųjį  jautį  sau, o dievui paaukojo prastesnį. Poseidonas užsirūstino ir, norėdamas atsikeršyti,  pasikvietė Afroditę  į  pagalbą. Afroditė sukėlė  Mino žmonai Pasifajai geismą  siekti šio  nuostabaus ir balto jaučio ( čia patebime dar vieną  Jaučių  savybę -nevaldomus  geidulius). Pasifaja įpareigojo Dedalą sukurti medinę  karvę, kurioje ji pasislėpė, norėdama pasimylėti su jaučiu.Po šios sueities gimė baisusis Minotauras, turintis žmogaus kūną ir jaučio galvą, bei mintantis žmogiena.

Kaip matome, Minotauras yra nevaldomo ir siautėjančio jaučio simbolis. Turėdamas jaučio galvą ir žmogaus kūną  jis visiškai nesugeba suvaldyti savo aistrų ir potraukių. Norėdamas paslėpti savo gėdą, karalius Minas uždarė  šią pabaisą į labirintą, kuris buvo toks klaidus, jog Minotauras tiesiog negalėjo iš ten ištrūkti. Norėdamas pasotinti nesutramdomą  sūnų, karalius į labirintą  reguliariai įmesdavo abieju lyčių jaunuolius iš  Kretai pavaldžių  salų .

Tesėjas, Atėnų  karaliaus sūnus pats pasisiūlė  į  tokį  jaunuolių būrį, svajodamas nugalėti pabaisą . Padedamas Ariadnės, padovanojusios stebuklingą  siūlų kamuolį, jis sugebėjo ne tik nepasiklysti klaidžiame požemyje, bet ir nudobti pabaisą  su čia pat rasta ietimi. Įvykdę s šį  žygdarbį, jis vedė Kretos karaliaus dukterį  ir tapo naujuoju jos valdovu.

Pažvelgę giliau pastebėsime, jog tiek Tesėjo, tiek Minotauro paveikslai yra to paties Jaučio skirtingi atspindžiai. Kiekviename Jautyje kaunasi herojiškasis -žmogiskasis ir gyvuliškasis, pasiduodantis akliems impulsams, pradai. Troškimai yra ta jėga, kuri stumia bet kurį  Jautį  į priekį. Jaučiui  visai nesvarbu, ko jis trokšta -pasitenkinimo,maisto, gėrimo, statuso, pinigų  ar bet ko, ko tik gali užsigeisti žmogus. Jeigu Taurą  apėmė  kažkoks geismas – jokios kliūtys jam nebus baisios.J is panasus į garo katilą, kurį  reikia gerai įkaitinti, kol jis suvokia ko trokšta iš tikrųjų. Tačiau susikaupus garui,  niekas šioje žemėje jo nesustabdys. Vienintelis būdas  jį suvaldyti , tai suvaldyti jo troškimus, nes kitaip pats Jautis taps nevaldomas. Ir žinoma, reikia stengtis, kad jo troškimas nebūtų iš tų, kurie būdingi kanibalams.

Reikia paminėti, jog Tesejui pavyko  tik todėl, kad jis turėjo stebuklingą  siūlų kamuolį. Šis kamuolys simbolizuoja planą  ir tikslą. Įprastai Jautis aklai klaidžiotų labirintu, nes jis nepasižymi didele intuicija,  del ko lengvai šiame požemyje ir pasiklystų. Tačiau turčdamas tikslą ir planą, jis lengvai suranda tai, ko ieško. Labirintą galime taip pat traktuoti kaip žmogiskųjų  emocijų, kankinančių visus  Jaučius simbolį. Jaučiai mėgsta paprastumą. Jie nesupranta ir nemėsta vingiį, pusšešėlių, dviprasmybių bei niuansų. Jie taip pat nelinkę daryti išvadų, kas juos dažnai pasmerkia klaidžioti žmogiškųjų  ryšių  ir savo emocijų labirintuose.  Jiems būtinas tas  stebuklingasis siūlas, galintis parodyti ir paaiskinti kelią. Turėdami  tokį siūlą , jie taps nenugalimais.

Jautį mini ir dar vienas mitas, kuris nėra taip išgarsintas. Jis pasakoja apie Jaučių gabumus ir jėgą. Tesėjas ir Minotauras apibūdiną  vieną  iš  pagrindinių Jaučio gyvenimo problemų. Tačiau yra ir Hefaistas (Vulkanas), atspindintis požeminę Jaučio gyvenimo pusę. Mituose Hefaistas (Vulkanas) yra Afroditės (Veneros) vyras. Jis dieviškasis amatininkas, statytojas ir darbininkas. Jis gyvena, dirba ir kuria ugnikalnio širdyje, sukurdamas viską, ko reikia Olimpo gyventojams. Tai Hefaistas suūrė Dzeuso perkūnsvaidį, Hermio (Merkurijaus) šalmą  bei  sparnuotuosius sandalus ir Atėnės (Minervos) stebuklingąjį skydą. Visi Olimpo Dievai  buvo skolingi Hefaistui, iš  kur ir kilo jo galybė. Jis yra alchemikas iš  žemės gelmėse rastų  žaliavų  kuriantis auksą  ir prabangą. Tai nepailstantis darbininkas, kurio jėga glūdi pečiuose ir rankose. Hefaistas atspindi Jaučio kūrybiškąsias galias, kurias išlavinus ir nukreipus teisinga kryptimi sukuriami šedevrai.  Žinoma, pirmiausia tokiam Jaučiui turi įgelti bitė, primenanti, jog šioje Žemėje jis užgimė ne vien tik tam, kad rupšnotų žalią žolytę.  Tada jam reikia išvaikyti kitus Jaučius iš  šalia esančios ganyklos. Kiekvieno Jaučio širdyje glūdi noras sukurti kažką  naudingo ir apčiuopiamo, kad   galėtį  pateisinti savo gyvenimą. Kol toks noras jam nekyla ir Jautis nepradeda iš  tikro dirbti, jo gyvenimas tęsiasi amžinoje pasyvaus letargo būsenoje. Tokiu atveju jis dažnai priklauso nuo kitų, ir pažadinti jį veiklai reikia ypatingų  pastangų. Tačiau tikroji jo prigimtis visgi glūdi giliai, ugnikalnio gelmėse ir tik toks atkaklus  Jautis tampa vertu sąjungos su grožio deive.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *