Kuo skiriasi vardadienis ir gimtadienis?

Kas yra šventas vardas?

Šventi vardai yra tų asmenų, kuriuos Bažnyčia oficialiai pripažįsta palaimintaisiais, šventaisiais.Nuo X amžiaus šventųjų pripažinimas vyksta pagal tam tikrą tvarką, kurįą 1983 m. atnaujino popiežius Jonas Paulius II. Šiuo metu palaimintųjų ir šventųjų sąrašas, apima  daugiau nei 10 000 asmenų. Kai kurie populiaresni  šventųjų vardai yra pateikti Liturginiame maldyne. Čia taip pat pateikiama diena, kada minimas šis šventas asmuo. Labai dažnai ji sutampa su šventojo mirties diena.

Kas yra vardadienis?

Vardadienio šventė Lietuvoje dažnai sutapdavo su gimimo dienos švente. Moterys būdavo linkusios duoti vaikams “atsineštinius”, t.y. tos dienos šventojo vardus. Šią dieną dažnai vaduvininkas ar varduvininkė būdavo apjuosiaimi rankšluosčiu, arba jo namų durys papuošiamos ąžuolo lapų vainiku. Dovanos varduvininkui pradėtos teikti tik XX amžiaus pradžioje. Dažnai vardadienis buvo švenčiamas kaip sudedamoji Šventės , pvz. Joninių, Oninių ar Petrinių dalis. Šiuo metu sveikinant varduvininką įprasta įteikti gėlių ar padovanoti smulkią dovaną. Vardadienio metu vaišės dažniausiai būna kuklios.

Ar lietuviški vardai yra šventi?

Lietuvių tautą garsina tik vienas šventasis – Šv. Kazimieras.  Lietuviškų vardų vardadienių  minėjimo tradicija nėra sena. Šie vardai siūlomi minėti nuo 1996 metų. Plačiau su šiais vardais galima susipažinti  „Lietuviškų vardadienių knygoje“.

Kas yra gimtadienis?

Gimtadienio šventimas Lietuvoje paplito tik XX amžiaus 6 dešimtmetyje ir tik tarp jaunimo. Pastaruoju metu gimtadienį švenčia beveik kiekvienas ir ši šventė sutampa su chronologine gimimo diena. Šią dieną gimtuvininkas pasveikinamas,  pagerbiamas ir beveik visada kuo nors apdovanojamas. Gimtadienis visad švenčiamas iškilmingiau nei vardadienis, jo metu dažnai ruošiamos vaišės ir kviečiami svečiai. Yra nuomonių, jog gimtadienio šventimas atėjo į Lietuvą su protestantizmu.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *