Protenis

Vardas  Protenis Vardas Protenis

Lytis – Vyriška

Kilmė –  Lietuvių/ Prūsų

Reikšmė – vardas Protenis yra vedinys iš lietuvių kalbos žodžių, reiškiančių  „protas, mątymas“, vedinys iš prūsų „nutarimas“.

Protenio vardas yra labai retas Lietuvoje. Skaičiuojant nuo 1889 metų, šis vardas nebuvo suteiktas nei vienam asmeniui.

Ar vardas Protenis yra šventas? Ne. Šventojo Protenio  nėra.

Šventieji globėjai –

Protas (Protus) Romietis minimas 09.11 dieną.

Šv.Protazas  minimas 06.19 dieną. Šv. Protazas globoja šienpjovius . Jis padeda surasti vagis. Šv. Protazas  yra Citta delle Pieve, Domodossola, Milano, Ossimo ir Sondrio (Italija) globėjas.

Šv. Filadelfas yra minimas 09.02 dieną.

Šv. Pilypas Kankinys yra minimas 09.20 dieną.  Šv. Pilypas yra minimas 05. 03, 05.26, 08 .23, 09.02 dienomis. Šv. Pilypas Apaštalas yra minimas 05.03 dieną. Jis globoja skrybėlininkus ir konditerius. Jis taip pat globoja Andorą, Liuksemburgą, Urugvajų, Philippeville (Belgijoje), Verlioca (Kroatijoje), Kamenzą (Vokietijoje), Airole, Azzone, Campitello di Fassa, Canosa Sannita, Carovigno, Castelleone, Chialamberto, Chiesa in Valmalenco, Cornaredo, Cortina d’Ampezzo, Diso, Erbezzo, Farra d’Alpago, Faver, Frascati, Gavardo, Giussano, Laveno Mombello, Monte Castello di Vibio, Monterotondo, Nemi, Piea, Predazzo, Rueglio, San Giacomo Filippo, Scarperia, Selvino, Serramezzana, Terres, Venegono Inferiore, Zambana (Italijoje), Montevideo (Urugvajuje).

Šv. Pilypas Neri yra minima 05.26 dieną. Jis yra Romos, Gravina (Italijoje) ir Jungtinių Valstijų Armijos Specialiųjų Pajėgų globėjas.

Vardadienis – Protenio vardadienis yra švenčiamas 09.02 dieną.

Vardo variantai –

Protas, Protazas, Protazijus, Proterijus, Proterius, Protasus, Protus, Protasio

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *