Panteleonas

Vardas PanteleonasVardas Panteleonas

Lytis – Vyriška

Kilmė –Graikų

Reikšmė – Vardas Panteleonas yra  vedinys iš  graikų  kilmės žodžių pan ir leon, kuris reiškia „ vis ir liūtas arba gailestingas“. Žymiausias istorijai žinomas asmuo šiuo vardu gyveno antikos laikais., jis buvo Romos konsulas, vadovavęs Romos kariuomenei kovoje prieš karalių Artūrą.  Istorija taip pat mena Pantaleoną Hebenstreitą, 1704 metais patobulinusį tuo laiku mėgiamus cimbolus, kurie buvo pavadinti
,, panataleon“ . Pantaleono vardas Lietuvoje pirmąkart buvo paminėtas 1787 metais.  Panteleono vardas yra retas Lietuvoje. Skaičiuojant nuo 1889 metų, šis vardas nebuvo suteiktas nei vienam asmeniui.

Ar vardas Panteleonas yra šventas? Taip.

Šventieji globėjai:

Šv. Panteleonas minimas 07.27 (07.28) dienomis. Jis buvo pagonio Eustorgijaus ir krikščionės Eubulos sūnus, buvęs gydytoju ir tarnavęs imperatoriui Maksimilijonui. Jis yra gydytojų, akušerių, senbernių, kankinimų aukų ir kelnių globėjas. Šv. Panteleonas saugo nuo tuberkuliozės ir sunykimo. Jis buvo Romos imperatoriaus Maksimilijono asmeninis gydytojas. Amžininkai teigia, jog jis  išdalijo savo turtą vargšams ir gydė juos neimdamas pinigų už gydymą.

Šv. Pantaleimonas yra minimas 07.27 dieną. Jis yra Bisceglia (Italijoje) globėjas.

Vardadienis – Panteleono vardadienis yra švenčiamas 07.27 dieną.

Vardo variantai –

Pantaleonas, Pantaleimonas, Panteleimonas, Panteleon, Pantaleon, Panteleimon

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *