Daugerutis

Vardas Daugerutis Daugerutis

Lytis – Vyriška

Kilmė – Lietuvių

Reikšmė – Vardas Daugerutis yra vedinys iš  lietuvių  kalbos žodžių, reiškiančių „daug ir giria, miškas“. Lietuvos kunigaikščio vardas. Jis buvo antrasis Lietuvos kunigaikštis (po Žvelgaičio), kurio vardas yra  žinomas iš patikimų šaltinių. Manoma, kad Daugėrutis buvo vienas iš vyresniųjų lietuvių žemių konfederacijos kunigaikščių. Jis yra  minimas Henriko Latvio „Livonijos kronikoje“. Nors kituose šaltiniuose jo vardas neminimas, tačiau jis laikomas įtakingiausiu lietuvių kunigaikščiu iki Mindaugo. Pasak T. Narbuto jis buvęs  XIII amžiuje gyvenęs  lietuvių kunigaikštis, karo dievo Kovo žynys.  Jo teigimu, Dangeručio centrinė pilis buvusi  ant Senojo Daugėliškio piliakalnio.  T. Narbutas mini, jog  žynys nelaisvėje persivėręs kalaviju, o lietuviai atgavę kalaviją jį paskyrę karo dievui bei nešdavosi į mūšius, kur šis lietuviams padėdavęs kovoje.

Daugeručio  vardas yra labai retas Lietuvoje. Skaičiuojant nuo 1889 metų, šis vardas nebuvo suteiktas nei vienam asmeniui.

Ar vardas Daugerutis  yra šventas? Ne. Šventojo vardu Daugerutis nėra.

Šventieji globėjai

Šv. Celestinas yra minimas  04.06, 05.19 dienomis. Šv. Celestinas globoja knygryšius ir Aquila (Italijoje).

Šventasis Dagobertas  yra minimas 12.23 dieną.Šv. Dagobertas globoja pagrobtuosius, karalius, našlaičius ir didelių šeimų tėvus.

Vardadienis – Daugeručio vardadienis yra švenčiamas 04.06 dieną.

Vardo variantai-

  • Daugėrutis, Daugirutis, Dangeris, Dangiras, Dangirijus, Dangiris ,
  • Dangirdas, Dangirutis, Dangyras, Daugėrutis,
  • Daugerutis, Daugirutis
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *