Veronika

Vardas Veronika
Vardas Veronika

  • Kilmė –Graikų
  • Reikšmė – Vardas Veronika yra  vedinys iš graikų vardo Berenikė arba (Ferenike), kuris sudarytas iš graikiškų žodžių, reiškiančių  „nešti ir pergalė, tai yra jis reiškia – pergalės nešėja“. Veronikos vardas taip pat siejamas su Naujajame Testamente minima moterimi , ištiesusia  nešančiam kryžių Jėzui savo šydą. Jėzus paėmęs šydą ir juo nusišluostęs prakaituotą veidą. Vėliau grąžinęs šį šydą gailestingajai moteriškei. Ant šio šydo liko Jėzaus veido atvaizdas, kuris lotyniškai vadinamas vera icon, tai yra  [=tikras (Kristaus) atvaizdas].  Viduramžiais ši moteris buvo pradėta vadinti Šv.Veronika. Pats šydas yra saugojamas Šv. Petro Bailikoje. Veronikos vardas ypač mėgiamas Italijoje ir Prancūzijoje. Lietuvoje šis vardas teikiamas nuo 19 amžiaus pabaigos.  Labiausiai mėgiamas jis buvo pirmojoje praėjusio amžiaus pusėje. Veronikos vardas taip pat įamžintas A. Vienuolio apsakyme „Paskenduolė“. Didžiausiu savo populiarumo metu, kuris buvo 1932 metais, šis vardas buvo suteiktas 235 asmenims,  Antroji vardo populiarumo banga buvo apie 1995 metus.  Šiuo metu Veronikos vardas nėra ypatingai retas. Skaičiuojant nuo 1990 metų per metus vidutiniškai suteikiamas mažiau nei 30 vaikų.
  • Ar vardas Veronika yra šventas? Taip.
  • Šventieji globėjai-
  • Šv. Veronika (Vera) yra minima 01. 13, 07.09, 07.12 dienomis. Šv. Veronika Milanietė (minima 01.13 dieną) yra Binasco (Italijoje globėja). Šv. Veronika yra minima 07. 12 dieną. Šv. Veronika saugo mirštančiuosius ir kraujuojančius. Ji yra skalbėjų, verpėjų, tarnaičių, namų šeimininkių, fotografų, namų ekonomų, siuvėjų globėja. Šv. Veronika  taip pat saugo nuo nukraujavimų. 
  • Vardadienis – Veronikos vardadienis yra švenčiamas 01.13, 07.09, 07.12 dienomis.
  • Astrologinis simbolis- Dvyniai
  • Skaičius5
  • Palankios spalvosTurkio, Žalsvai mėlyna, Balta, Žalsva, Žydra, Kreminė, Vynuogių
  • BrangakmeniaiAkvamarinas, Turkis, Perlai, Kalnų krištolas, Kvarcas, Mėnulio almuo, Baltasis agatas, Baltasis nefritas
  • Gėlės – Vėdrynas, Gardenija
  • Planeta globėjaMėnulis
  • Palankios dienosPirmadienis
Vardo variantai 

Vera, Veronė, Verė, Viera, Vėrė, Veronikė, Verutė, Verita, Verena,Veranika,  Berenisė, Beronika, Berenikė, Berenika, Bernikė, Berenice, Pherenike, Veronica, Veronyka, Vironika, Veronique,  Roni, Ronnie, Bernice, Bernike, Véronique, Weronika, Wera, Nika 

Veronikos charakteris

Tvirtai stovinti ant žemės ir nebijanti to parodyti. Vertinti stabilumą ir finansinį saugumą. Puiki draugė, atjaučianti bėdoje, tačiau nevengianti apginti savo nuomonės ir teritorijos. Vertinanti naujienas ir mėgstanti būti dėmesio centre. Mokanti skaičiuoti pinigus ir galinti turėti savo verslą. Gali būti šykštoka ir užsispyrusi. Kovojanti už savo įsitikinimus, ginanti namus ir šeimos židinį. Vertinanti gyvenimo teikiamus malonumus, tačiau žinanti jų vertę. Greitai mąstanti, iškalbi, tačiau nelengvai prisileidžianti artyn. Darbšti, atkakli, ištverminga, tačiau laikas nuo laiko siekianti ramybės ir vienatvės. Jautri ir švelni, tačiau nemėgstanti to parodyti viešumoje. Gali būti puiki derybininkė. Vardo savininkė gali sulaukti netikėtos pagalbos iš vyresnių už save moterų ar šeimos narių. Vardas atneš sėkmę farmacininkei, prekybininkei, ypač užsiimančiai importo ir eksporto veikla.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *