Ona

Vardas Ona
Vardas Ona

  • Vardo kilmė –  Daugiakilmis:  Hebrajų, Lotynų
  • Vardo reikšmė – Vardas Ona yra kilęs iš hebrajų kalbos žodžio – חנה arba Hannah, kuris išverstas į lietuvių kalbą reiškia „malonė arba gailestingumas“. Onos vardas yra minimas Naujajame Testamente. Šį vardą turėjo pranašė, kuri Šventykloje pasakė, jog  vaikelis Jėzus yra Mesijas. Šv.Joakimo žmona ir Švč. Mergelės motina taip pat turėjo šį vardą. Amžiams bėgant Onos vardas plito visoje Europoje. Tiesa, Europos kraštuose labiau mėgiamas jo variantas Ana arba Anna. Onos vardu buvo vadinamos net šešios Anglijos karalienės. Jį taip pat turėjo ne viena Prancūzijos ir Rusijos karališkųjų šeimų atstovė.  Vokietijoje šis vardas neretai duodamas kaip antrasis vyriškas vardas. Lietuvoje Onos vardas buvo pradėtas teikti pirmajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Labiausiai mėgiamas jis buvo pirmojoje praėjusio amžiaus pusėje. Didžiausiu savo populiarumo metu, kuris buvo 1932 metais, šis vardas buvo suteiktas 1032 asmenims. Šeštojo dešimtmečio viduryje Onos vardo populiarumas smarkiai sumenksta. Skaičiuojant nuo 1990 metų, šis vardas per metus vidutiniškai suteikiamas mažiau nei 20 kartų.
  • Ar vardas Ona yra šventas? Taip.
  • Šventieji globėjai:
  • Šv. Ona yra minima 07.26 ir 12.15 dienomis. Šv. Ona saugo nuo skurdo ir nevaisingumo, globoja besilaukiančias moteris, gimdyves, senelius, bevaikes poras, motinas, namų šeimininkes, krikščionių šeimas bei našles, taip pat skurstančiuosius,mezgėjas ir nėrėjas, siuvėjas, audėjas  ir visus, kurie audžia, parduoda audinius ir siuva, taip pat ir nėrėjas bei pirštinių gamintojus. Ji saugo arklininkus, stalius,bei visus, kurie dirba su mediena,- įskaitant dailides, baldžius, medinių namų statytojus.Šv. Ona taip pat globoja auksakalius kalnakasius, ir visus kasančius žemės gelmėse slypinčius turtus. Ji globoja šluotų ir statinių dirbėjus, prekiautojus sendaikčiais, jūrininkus ir jūreivius. Ji saugo Kanadą ir Prancūziją. Dažnai vaizduojama su  žaliu apsiaustu arba su knyga rankose .
  • Astrologinis simbolis –  Liūtas
  • Skaičius – 3
  • Vardadienis – Onos vardadienis yra švenčiamas 07.26; 12.15 dienomis.
  • Palankios spalvos – Aukso, Geltona, Citrinos, Rožinė, Žydra, Alyvinė
  • Brangakmeniai- Topazas, Geltonasis Safyras
  • Gėlės – Geltonasis jazminas, Delfinijumas, Pakalnutė
  • Planeta globėja – Jupiteris
  • Palankios dienos – Ketvirtadienis
Vardo variantai 

Onutė, Onė, Onit, Onat, Onah, Oonagh, Ana, Anna, Anabela, Anabelė, Anelė, Aneta, Onutė, Onė, Anė, Ancė, Anuš,Anahita, Anaita, Vona, Aneta, Anita, Anka, Anikė, Anika, Ania, Anina, Anužė, Anušė, Hanna, Hannah, Ann, Anne, Aina, Anissa, Keanna, Annabella, Annetta, Antje, Anneke, Annelien, Anouk, Ans, Annika, Anniken Anneli, Anni, Anniina, Annikki, Annukka, Anu, Niina, Anu, Anikó, Annuska, Panni, Anya, Anushka, Anaïs (Catalan), Anaïs, Annick, Quanna, Channah, Hana, Anica, Anja, Ankica, Jana, Nensi, Annette, Anouk, Ninon,  Channah, Hannah, Chanah, Nainsí, Annag, Nandag, Anabel, Hena, Henda, Hene, Henye, Hendel

Onos charakteris

Kūrybinga, meniškos prigimties ir apdovanota gebėjimu pralinksminti. Nekasdieniškai mąstanti. Vertinanti naujoves ir pokyčius. Mėgstanti romantiškus nuotykius, niekad nesigailinti dėl savo veiksmų. Vertinanti grožį, prabangą bei gyvenimo teikiamus malonumus. Mėgstanti būti įvykių sūkūryje, bet nelengvai pasitikinti. Judri, iškalbinga, tolerantiška, bei  mokanti atsirasti tinkamu laiku tinkamoje vietoje. Sugebanti dirbti kelis darbus iš karto ir galinti turėti keletą profesijų. Smalsi, optimistiškos prigimties ir žinanti ko nori.

Vardas palankus visoms žibančioms visuomeniniuose renginiuose, teisininkėms, juvelyrėms, aktorėms, muzikantėms, mokytojoms ir pedagogėms.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *