Kšištofas

KsistofasVardas – Kšištofas

  • Lytis – Vyriška
  • Kilmė – Graikų
  • Reikšmė –  Kšištofo vardas yra lenkiškas vyriško vardas Kristoforas variantas. Šis vardas yra kilęs iš senovės graikų vardo Χριστόφορος (Khristóphoros),  kurį sudaro du žodžiai  khristós ir phérein. Išvertus iš graikų kalbos, šie žodžiai reiškia „pateptasis, išrinktasis ir nešti“. Vardą Kristoforas ankstyvaisiais krikščionybės laikais suprasdavo kaip“nešantis Jėzų savo širdye“.  Kristoforo vardas Europoje pradėjo plisti penkioliktajame amžiuje. Šį vardą turėjo net trys karaliai.  Kristoforo vardą garsino ir Amerikos atradėjas Kristupas Kolumbas, bei garsus anglų rašytojas K. Marlou.  Šį vardą turėjo garsus vokiečių kompozitorius K. Vilibaldis Gliukas. Na,  o žaviojo Mikės Pūkuotuko gerbėjai tikriausiai atkreipė dėmesį į jo draugą, kurio vardas buvo Kristoferis.
  • Kšištofo vardas Lietuvoje buvo pradėtas teikti praėjusio amžiaus 7 dešimtmetyje. Labiausiai jis buvo mėgiamas praėjusio amžiaus 7-9 dešimtmečiuose. Didžiausiu savo populiarumo laikotarpiu šis vardas buvo suteiktas 2 kartus per metus. Šiuo metu šis vardas teikiamas rečiau. Skaičiuojant nuo 1999 metų, Kšištofo vardas per metus vidutiniškai suteikiamas mažiau nei 5 kartus.
  • Ar vardas Kšištofas yra šventas? Ne. Šventojo Kšištofo nėra
  • Šventieji globėjai:
  • Šv. Kristoforas (Krištupas) yra minimas 07.24, 07.25 dieną. Šv. Kristoforas globoja keliautojus ir saugo  juos nuo žaibo, mar0, potvynių ir audrų. Jis gelbsti lankininkus, keliautojus, senbernius, valtininkus, jūrininkus vairuotojus, prekeivius, daržininkus bei vaisių pardavėjus, knygryšius, banglentininkus, dirbančius kalnuose, bei  transporto srityse. Šv. Krištupas taip pat  pat gelbsti kenčiančius nuo dantų skausmo bei epilepsijos. Į Šv. Kristoforą pagalbos kreipiamasi audros ir ilgų bei sunkių kelionų metu. Jo globoje yra Brunsvikas, Šv. Kristoforo sala, Rabo sala ir  mūsų mylimas Vilnius. Pasak  mus pasiekusios  legendos, Krištupas buvo labai aukšto ūgio vyras , kurio tikrasis vardas buvo Reprobas. Jis stojo tarnauti karaliui Kananui tik dėl to, jog šis karalius nieko nebijojo. Kai karalius išsigando minint velnio vardą, šis metęs tarnystę išėjo ieškoti šėtono. Kai Reprobas išvydo, jog velnias bijo Jėzaus, jis išvyko ieškoti Jėzaus. Dykumoje sutikęs atsiskyrėlį, kuris išmokęs  jį tikėjimo paslapčių ir liepęs  gyventi padedant žmonėms persikelti per labai sraunią upę, nes taip jis galėtų pasitarnauti Jėzui. Vienąkart šis aukštas vyras sutiko mažą vaikelį, kuris paprašė jį pernešti per upės vandenis. Reprobas sutiko, tačiau brendant per upę sukilo didelės bangos, o vaikelio svoris pradėjo slėgti jo pečius. Reprobas visgi nugalėjo upę, tačiau vaikeliui pasakė, jog jis vos nežuvo brisdamas per  stiprią vandens srovę. Vaikelis į tai jam atsakęs, jog jis ant savo pečių nešė ne paprastą vaikelį, o Pasaulio valdovą ir jo kūrėją. „Aš esu Jėzus, o tu mano tarnas“- tarė jam vaikas.
  • Vardadienis –  Kšištofo vardadienis yra švenčiamas 05.09, 07.24, 07.25 dienomis.
  • Vardo skaičius –  2
  • Astrologinis simbolis – Svarstyklės
  • Palankios spalvos – Oranžinė, persikų, lašišos, auksovisi žalios spalvos atspalviai, turkio, visi rusvos spalvos atspalviai,dūminė pilka, balta
  • Brangakmeniai – mėnulio akmuo, auksassmaragdas
  • Gėlės – baltasis jazminas draugystei, baltoji alyva- kuklumui, mimoza- jautrumui, našlaitė- drovumui
  • Planeta globėja – Merkurijus
  • Laimingos dienos – Trečiadienis, Penktadienis

Vardo variantai –

Krisčius, Kristis,  Kristobalis, Kristobaldas,Kristoferis, Kristupas, Kristup, Krištupas, Kristofas, Krištofas, Kristopas, Kesteris, Krzysztof, Kšištof, Kšys, Kšyštof, Kšyštov, Kšystov, Kristopher, Kristaps, Čipas, Kristof, Krištof, Kristoff, Kristofer, Kristoffer, Kristofor, Kristophor, Krystof, Krystopher, Krzystof, Krzyś, Krzysiek Kristophoros, Kristos, Khristos, Khristopher, Khristo, Kris, Krys, Krystos, Krysto, Krsto,  Christie, Christy,Christofer, Christoffer, Christoffel,  Chrisoph, Christophe, Christopher, Chip, Cristoforo, Cristophoros, Cristobal, Cristobaldus, Hristofor, Hristo, Hristofor,Krsto, Kryštof, Christoffer, Kris  Chip, Chris, Kit, Kris, Topher, Risto,, Cristóvão, Christie, Christy, Kester

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *