Rečiausi 2014 metų vaikų vardai

Rečiausi 2014 metų vaikų vardai Reciausi 2014 metu vaiku vardai

Visi šie vardai buvo suteikti lietuviams vaikams. Kai kurie jų skamba labai neįprastai, tačiau visi jie turi prasmę ir tikrai brangūs vaikelių tėvams.

Agita– latviškas vardo Agota variantas. Šis savo ruožtu yra kilęs iš graikų kalbos žodžio, ἀγαθός – agathos “ , kuris reiškia „gera, kilni“ . Agitos vardą latviai pirmąkart užregistravo 1877 metais. Agitos vardadienį broliai latviai mini kovo 11 dieną.

Aveniras – daugiakilmis vardas. Pagal vieną vardo kilmės aiškinimą, šis vardas yra  hebrajų kilmės vardo Abneris variantas. Šis savo ruožtu yra kilęs iš kilęs hebrajiško žodžio abnēr, kuris reiškia ,, Dievas yra šviesa“. Tačiau prancūzų kalboje žodis avenir reiškia ,, ateitis“. Taigi, vardas gali turėti tokią pat reikšmę kaip ir lietuviškas Ainis.

Evenika– neaiškios kilmės vardas. Greičiausiai dviejų skirtingos kilmės vardų darinys, sudarytas iš vardų eva ir nika. Šie savo ruožtu reiškia ,,gyvybės davėja ir pergalės deivė“.

Ganaslingailė – sudurtinis lietuviškos kilmės vardas, greičiausiai sudarytas iš tėvelių vardų. Lingailės vardas  yra kilęs iš lietuvių kalbos žodžių, reiškiančių „linko ir išvydo, pamatė“ . Lingailės vardadienis vardadienis yra švenčiamas 01.12, 03.21 dienomis.

Etunijus –  vyriškas vardas, atkeliavęs kartu su Hariu Poteriu. Etunijaus vardas greičiausiai kilęs iš hebrajiško žodžio אֵיתָן (Eitan), davusio pradžią angliškajam Ethan. Šis savo ruožtu lietuvių kalboje reiškia tvirtas, solidus, ištvermingas. Ethunius- lotynizuota šio vardo forma atsiradusi kartu su Hariu Poteriu.

Filibertas-   tai daugiakilimis vardas, kurį galima kildinti tiek iš graikų, tiek iš senovės germanų kalbų. Graikų kilmės vardas Philibertus yra kilęs iš graikų kalbos žodžio φιλος (philos). Šis savo ruožtu lietuvių kalboje reiškia- mylimas, brangus. Tačiau jį galima kildinti ir iš senovės germanų kalbos žodžių filu ir beraht, lietuviškai reiškiančių ,, daug ir šviesa“  Filiberto vardas yra šventas ir atkeliavo iki mūsų iš viduramžių Prancūzijos. Jį garsino Normandijos vyskupas Šventasis Filibertas. Filberto vardadienis yra švenčiamas Rugpjūčio 20 dieną.

Lefilitė – graikiškos kilmės vardas kilęs iš senovės graikų kalbos žodžio φιλος (philos). Vardas labai retas ir greičiausiai mielai skamba ispaniškai ar prancūziškai kalbančioje šeimoje.

Mylita – retas lietuviškas vardas, kilęs iš lietuvių kalbos žodžio ,,mylėti, mylima“. Kai kas šį vardą kildina iš slaviško vardo Mila, kuris savo ruožtu reiškia tą patį- meili, mylima.

Lakštutė – baltiškas, lietuviškas ir retas vardas. Lakštutės vardas kilęs iš lietuvių kalbos žodžio ,, lakštingala“.

Renida – ispanų kilmės vardas, greičiausiai kilęs iš ispaniško žodžio REÑIR, kuris lietuvių kalboje reiškia ,, kovoti“. Renida Pasaulio mastu daugiau žinoma kaip pavardė, tačiau Renidos vardas gan populiarus tarp amerikiečių.

Vataris – indiškas vardas. Indijoje labiau paplitęs kaip pavardė. Sanskrito žodynas pateikia tokią žodžio vatari reikšmę – वातारि (vAtAri) – vėjo sukeliamos ligos priešas. Taigi, šis vardas turėtų suteikti apsaugą nuo vėjo sukeliamų ligų. Juolab ir ajurvedoje yra žinomas vaistas Vatari Rasa.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *