Vandeniniai berniukų vardai

Vandeniniai berniukų vardai – kas tai yra?

Tai vardai, kurių reikšmė vienaip ar kitaip siejasi su vandeniu ar vandens telkiniais. Žemiau pateikiame populiaresnius vardus, kurie vienaip ar kitaip susiję su vandeniu.

 

Arinas
Arino vardas yra kildinamas iš graikų kalbos žodžio žio εἰρήνη (eirene), reiškiančio taika. Tačiau Lietuviai šiuo vardu vadina ežerą tyvuliuojantį rytų Lietuvoje, Molėtų rajono pietryčiuose.
Atlantas
Graikų kilmės vardas kilęs iš graikų kalbos žodžio „medžiotojas“. Atlantas yra mitologinio graikų didvyrio Prometėjo brolis. Jis buvo titanas ir kovėsi titanų pusėje dievų kare dėl Olimpo kalno. Dzeusas supykės jį nubaudė laikyti pečiais parėmus dangaus skliautą. Atlanto vandenynas yra antrasis pagal dydį Pasaulio vandenynas.

Audenis
Audenio vardas yra kildinamas iš lietuvių kalbos žodžių „taip pat ir esantis“ . Senovės kuršiai šiuo vardu vadino.Šiaurės rytų vėją. Audenio vardu taip pat vadinamas ežeras šiaurės rytų Lietuvoje, Ignalinos rajone, apie 5 km į rytus nuo Naujojo Daugėliškio.

Banguolis
Banguolio vardas yra kilęs iš lietuvių kalbos žodžio banguoti.

Elmis
Vardas Elmis yra kilęs iš lietuvių ežero pavadinimo „Elmis“. Elmio (Elmiškio) ežeras yra Anykščių rajone.

Gailintas
Gailinto vardas yra vedinys iš lietuvių kalbos žodžių, reiškiančių „gailus, stiprus, smarkus “. Šis vardas taip pat gali būti kildinamas iš Gailinto ežero pavadinimo. Gailintas yra išsidriekęs pietų Lietuvoje, Alytaus rajone, apie 5 km į pietryčius nuo Nemunaičio.

Germantas
Vardas Germantas yra vedinys iš lietuvių kalbos žodžių, reiškiančių „geras ir mantus, sumanus“. Šis vardas taip pat gali būti siejamas su Germanto ežero pavadinimu. Germantas yra ežeras vakarų Lietuvoje, Telšių rajone, apie 6 km į vakarus nuo Telšių.

Jordanas
Vardas Jordanas yra vedinys iš hebrajų kalbos žodžio ירדן – jarden, kuris savo ruožtu yra kildinamas iš יָרַד (yarad). Šis žodis į lietuvių kalbą verčiamas kaip „besileidžiantis žemyn“. Biblijoje Jordanu vadinama yra pomirtinio teismo upė. Naujasis Testamentas liudija, jog Jordano (Yarden) upės vandenyse buvo pakrikštytas Jėzus Kristus.

Jūratis
Jūračio vardas yra kilęs iš lietuvių kalbos žodžio, reiškiančio „jūra“. Jūratė taip pat buvo jūros dugne gyvenusi deivė.

Kajus
Kajaus vardas yra kildinamas iš lotynų kalbos žodžio Cai, kuris reiškia “ Aš džiaugiuosi“. Tačiau šiaurės germanų kalbose šis vardas taip pat reiškia ,, saugus uostas”. O havajiečių kalboje šis vardas verčiamas kaip ,,vandenynas”.

Margis
Margio vardas yra vyriško vardo Margiris trumpinys. Šis vardas savo ruožtu yra yra vedinys iš lietuvių kalbos žodžių,reiškiančių „margas, spalvingas ir giria, miškas“ Kunigaikštis Margis (arba Margiris) buvo Žemaičių kunigaikštis ir Pilėnų gynėjas, aprašytas kronikininko Vygando Marburgiečio.Trakų rajone taip pat yra ir Margio ežeras. Jis driekiasi apie 7 km į vakarus nuo Trakų.

Marinas
Marino vardas yra vedinys iš lotynų kalbos žodžių, reiškiančių „ jūra arba Marso pasekėjas“.

Merkys
Merkio vardas yra siejamas su Merkinės pilimi. Taip buvo vadinamas lietuvių rašytojo V. Krėvės „Dainavos senų žmonių padavimų“ herojaus, Merkinės valdovas. Tačiau Merkys taip pat yra didžiausia pietryčių Lietuvos upė. Jis teka Šalčininkų, Varėnos rajonų savivaldybių teritorijomis ir Baltarusijos (Ašmenos rajono) teritorija.

Narutis
Naručio vardas yra vedinys iš lietuvių kalbos žodžio, reiškiančio „ narus, vikrus, greitas, landus, sklandus, smagus“.Narutis arba (Naročius) taip pat yra Didžiausias Gudijos ežeras, plytintis Minsko srityje.

Nemunas
Nemuno vardas yra kilęs iš didžiausios Lietuvos upės pavadinimo.

Raigardas
Raigardo vardu yra vadinamas Nemuno slėnis, esantis Druskininkuose.

Ramis
Ramio vardas yra kildinamas iš lietuvių kalbos žodžių, reiškiančių ramus, tylus, lėtas). Tačiau nedaug kas žino, jog Ramio ežeras yra šiaurės rytų Lietuvoje, Jis tyvuliuoja Zarasų rajone, apie 8 km į pietvakarius nuo Turmanto.

Skaistis
Vardas Skaistis yra vedinys iš lietuvių kalbos žodžio, reiškiančio „skaistus, doras, gražus, šviečiantis“. Skaisčio ežeras kitaip dar vadinamas Žydiškių ežeru. Šis ežeras yra pietryčių Lietuvoje, Trakų rajone, apie 2 km į šiaurės rytus nuo Trakų.

Vainius
Vainiaus vardas yra kildinamas Iš lietuvių kalbos žodžio vainas, kuris reiškia. Tačiau Lietuvoje taip pat plyti Vainiaus ežeras. Šis ežeras yra Zarasų rajono savivaldybėje, Šventosios baseine.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *