Tarptautinė delfino diena

Tarptautinė delfino diena Tarptautine delfino diena

Lietuvoje Tarptautinė delfino yra minima kasmet gegužės 16 dieną. Nuo senovės lietuviai šį gyvūną kažkodėl vadino jūros kiaule.  Iš tiesų paskutinį kartą Baltijos delfinas mūsų jūroje buvo pagautas 2003 metų vasario 23 dieną. Jūrų kiaulės gyvena  šiaurės pusrutulio vandenynų ir jūrų pakraščiuose. Jie mėgsta gyenti nedideliais būreliais ir plaukioja vėsiuose vandenyse.  Daugiausia jų  gyvena vakarinėje Baltijos jūros dalyje. Baltijos jūroje  delfinai sparčiai nyksta, todėl jų nykimui sustabdyti reikalinga įtvirtinti šių gyvūnų apsaugą.

Pasaulinė delfino diena yra minima balandžio mėnesio 14 dieną. Tai nėra oficiali šventė, tačiau kai kuriose šalyse ypač Japonijoje delfinai yra žiauriai naikinami. Pasaulinė delfino diena buvo pradėta minėti apie 1990 metus ir greitai išplito visame pasaulyje. Šios dienos minėjimu stengiamasi uždrausti delfinų medžioklę visame pasaulyje.

Delfinai yra žinduoliai ir kvėpuoja oru. Jie labai smalsūs ir geranoriški. Kai kuriose šalyse šie gyvūnai žvejoja kartu su žmonėmis ir atgena žvejams žuvų kaimenes. Jau senovės graikai juos laikė dorybės ir meilės simboliu. Buvo tikima, jog delfinai gelbsti patekusius į bėdą jūrininkus.  Delfinai labai draugiški, juos neretai pasikviečia į pagalbą gydydami sergančius vaikus ar suaugusiuosius. Kai kurios senovės tautose jie buvo laikomi lygiaverčiais žmogui sutvėrimais.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *