Pasaulinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena

Pasaulinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena Pasauline mirusiujuo nuo AIDS minejimo diena

Ši diena yra minima kasmet trečiąjį gegužės mėnesio sekmadienį.  Pirmą kartą ši diena buvo paminėta Jungtinės Amerikos Valstijose San Francisko mieste 1983 metais San Francisko mieste.  Renginį organizavo žmonės, kuriuos asmeniškai palietė ši liga. Jie išėjo į gatves tam, kad atkreiptų visuomenės dėmesį į ŽIV ir AIDS problemą bei paskatintų  visuomenę imtis atitinkamų veiksmų. Nuo to laiko, mirusiųjų nuo AIDS diena yra minima kasmet, trečiąjį gegužės sekmadienį. Lietuva šią dieną pradėjo minėti 1994 metais.

Šios dienos tikslas yra atminti mirusiuosius nuo AIDS, bei paremti su  šia liga  gyvenančius žmones ir atkreipti visų bendruomenės narių dėmesį į ŽIV bei AIDS. Yra siekiama suteikti kuo daugiau informacijos, kad nuo šios baisios ligos apsaugotume save ir savo artimuosius. Šią dieną tradiciškai yra  deginamos žvakutės, vyksta koncertai, akcijos, diskusijos, eisenos, renginiai sutelkiantys visuomenę.

Yra laikoma, jog pasaulio mastu kasdien daugiau kaip 5700 žmonių miršta nuo AIDS,  o 6800 – užsikrečia ŽIV. Lietuvoje šiuo metu gyvena beveik 1600 žmonių, užsikrėtusių ŽIV.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *