Tarptautinė migrantų diena

Tarptautinė migrantų diena

Ši diena yra minima kasmet Gruodžio 18 dieną.

Ši diena yra pradėta minėti Jungtinių Tautų sprendimu. Šią dieną stengiamasi atkreipti valstybių dėmesį į migracijos sukeliamas problemas.

Migracija vadinamas gyventojų kraustymasis iš vienos gyvenamosios vietos į kitą. Pasauline prasme tai suprantama kaip gyventojų išsikraustymas gyventi į kitą šalį. Taip vienose šalyse prarandami ir gyventojai ir darbo jėga, bei kūrybinis potencialas. Kitose šalyse dėl migracijos daugėja svetimtaučių, mažėja darbo vietų skaičius, didėja nusikalstamumas, atsiranda kitokių problemų.

Norint vykti už šalies ribų privalu turėti dokumentus, įrodančius asmens tapatybę. Tai gali būti galiojantis dokumentas – pasas arba asmens tapatybės kortelė. Asmens tapatybės kortelė yra tinkama tik tuo atveju,  jeigu valstybė, į kurią vykstama, ją pripažįsta (valstybių, į kurias galima vykti turint asmens tapatybės kortelę, sąrašas  yra skelbiamas Užsienio reikalų ministerijos bei Migracijos departamento tinklalapiuose).

Kertant Šengeno valstybių narių vidaus sienas, asmens dokumentų kontrolė yra  nevykdoma, tačiau užsienyje  šių dokumentų  gali pareikalauti teisėsaugos institucijų pareigūnai.  Jie turi teisę savo šalies teritorijoje patikrinti asmens tapatybę. Į  užsienį vykstantiems vaikams galioja ta pati tvarka kaip ir suaugusiems asmenims.

Lietuvoje laikinai arba nuolat gyvenantys užsieniečiai, vykdami į užsienį, su leidimu gyventi Lietuvos Respublikoje  privalo turėti ir užsienio valstybės pasą arba jį atitinkantį dokumentą, skirtą vykti į užsienio valstybes, o asmenys be pilietybės  privalo turėti asmens be pilietybės kelionės dokumentą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *