Tarptautinė kalnų diena

Tarptautinė kalnų diena

Tarptautinė kalnų diena yra minima kasmet Gruodžio 11 dieną. Ši diena buvo pradėta minėti 2003 metais, kai Jungtinių Tautų organizacija paskelbė Gruodžio 10 dieną Tarptautine kalnų diena. Šios dienos tikslas yra paskatinti tarptautinę visuomenę domėtis kalnais. Kiekvienais metais yra skelbiama skirtinga šios dienos tema, kurios tikslas yra padėti apgyvendinti kalnus ir palegnvinti kalnuose esančių resursų įsisavinimą.

Aukščiausiais pasaulio kalnais yra laikomi – Himalajai. Šis kalnų masyvas driekiasi  tarp Centrinės ir Pietinės Azijos ribos. Jis skiria Tibeto kalnyną nuo Indo ir Gango žemumos. Bendras Himalajų kalnų ilgis siekia 2 400 km, plotis 200 – 350 km. Himalajų kalnai driekiasi Kinijos, Indijos, Nepalo ir Pakistano valstybių teritorijose. Aukščiausia Himalajų kalnų viršūnė yra Džomolungma, kitaip dar vadinama  Everestu. Ji siekia 8851 metrų. Manoma, kad Himalajai yra jauni kalnai, kurių  kilimas dar nesibaigė. Tai patvirtina dažni žemės drebėjimai ir aukštai virš jūros lygio aptinkamų kvartero nuogulų sluoksniai.

Lietuvoje kalnų kaip ir nėra. Aukščiausia Lieuvos vieta  Aukštojas, yra Vilniaus rajone, Medininkuose 0,5 km į pietus nuo Juozapinės kalvos (iki 2004 m. ši kalva buvo laikoma aukščiausia Lietuvoje). Šio kalno aukštis  yra  293,84 metrai.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *