Šventoji Liucija

Šventoji Liucija Sv. Liucija

Šventoji Liucija Sirakūzietė yra minima kasmet Gruodžio 13 dieną.

Ji buvo kilusi iš turtingos graikų šeimos, tačiau anksti apsikrikštijo ir nutarė pasišvęsti Dievui. Mirus tėvui, jos motina norėjo ją ištekinti, tačiau merginai pavyko  atidėti vestuves net trims metams. Kartą motinai susirgus, Šv. Liucija meldėsi prie Šv. Agotos kapo. Krauju plūdusi motina po šios maldos pasveiko. Dėl to Šv. Liucija yra laikoma sergančiųjų kraujo ligomis globėja.

Tačiau motinos ir dukters džiaugsmas truko neilgai. Būsimasis jaunikis, sužinojęs apie Šv. Liucijos tikėjimą, įskundė ją Sicilijos gubernatoriui. Mergina buvo suimta ir žiauriai kankinama. Šv. Liucija buvo apakinta, apkrauta žagarais ir padegta, tačiau ugnis užgesusi. Prieš pat mirtį ji atgavusi regėjimą, todėl yra laikoma sergančiųjų akių ligomis globėja.

Skandinavijos kraštuose  Šv. Liucijos diena yra labai didelė šventė, sutampanti su  žiemos saulėgrįža.  Skandinavai tikėdavę, jog tai trumpiausia metų diena. Šią dieną  rengiamos iškilmingos procesijos, kurių metu baltai pasipuošusios mergaitės neša žvakes  ir  šviežiai keptas bandeles. Žvakė yra ugnies, atsisakiusios sudeginti Šv. Liuciją simbolis.  Viena iš mergaičių  vaizduoja  Šv. Liuciją yra karūnuota žvakių karūna.  Yra tikima, jog Šv. Liucija nugali tamsą ir grąžina šviesą, todėl ji yra krikščioniškosios šviesos simbolis.

Ką globoja Šventoji Liucija?

Šventoji Liucija saugo nuo aklumo, dizenterijos, akių ligų, epidemijų, kraujavimų, gerklės skausmų ir gerklės infekcinių susirgimų, gaisrų, ugnies, skurdo, dvasinio aklumo. Ji globoja akluosius, valstiečius, atgailaujančias prostitutes, kankinius, vargšus, sergančius vaikus, autorius, akis, stiklius, stiklom pūtėjus, glazūruotojus, teisininkus, tarnaites, notarus, oftalmologus, balnų dirbėjus, jūreivius, siuvėjus, vitražistus, baldų apmušėjus, audėjus, rašytojus, autorius.

Šventosios Liucijos globą pasirinko

Santa Lucia
Saint Lucy (Barbadose),
Begijnendijk( Belgijoje)
Conzano, Mantua, Perugia, Santa Lucia di Piave, Sirakūzai, Venecija, Villa Santa Lucia (Italijoje)
Mtarfa (Maltoje)
Santa Lucía( Nikaragvoje)
Toledas (Ispanijoje)

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *