Šventas Klemensas

Kas buvo Šventas Klemensas? Sv. Klemensas

Lapkričio 23-oji  yra paskelbta Šv. Klemenso, Žvejų globėjo diena.

Šv. Popiežius Klemensas  Pirmasis (Clemens Alexandrinus),  gyveno apie 100 metus. Yra manoma, jog  jis gimė Atėnuose, o iki krikšto jo vardas buvęs Titas Flavijus. Istorikai linkę manyti,  jog  jį pakrikštijęs Apaštalas  Šv. Paulius arba Šv. Petras.  Jis buvęs vienas iš Septynių Apaštalų, Romos vyskupas, vadinamas ir, laikomas ketvirtuoju Romos katalikų bažnyčios popiežiumi po Šv. Petro, taip pat Bažnyčios tėvas, Apaštališkasis tėvas.Manoma, jog Romoje esanti Šv. Klemenso bazilika yra pastatyta ant jo namo pamatų. Šv. Klemensas yra parašęs pirmąjį laiška Korintiečiams. Jis žuvo imperatoriaus Trajano persekiojimų metu.  Legenda pasakoja, jog Šv. Klemensas  buvo  nuskandintas Juodojoje jūroje. Išlikęs pasakojimas, kad jo labai gedėjo ir verkė katalikai. Tada jūra prasiskyrusi  ir jie gedintieji pamatė kelią, kuriuo eidami surado jūros dugne pastatytą marmuro bažnyčią, o joje begulintį šv. Klemenso kūną. Pagarbinę Dievą, žmonės grįžę atgal, o jūra vėl užsidarė. Todėl Šv. Klemensas laikomas žvejų globėju. Jis taip pat yra Sevilijos, Krymo, Arhuso, Dundee, Velletri, Steeenwijk,  ir Kompjeno, taip pat jūreivių, valtininkų,  rūdkasių, medkirčių,  dirbančiųjų su marmuru, akmenskaldžių, sergančiųjų   vaikų ir vandens nešėjų globėjas.

Šv. Klemenso nuopelnai

Šv. Klemensas pirmasis ragino skelbti krikščionybę raštu, o tikėjimą pagrįsti mokslu ir filosofija. Graikų filosofiją jis vertino kaip Dievo duotą dovaną, nes graikai patys tokių žinių nebūtų sugebėję pasiekti. Anot jo, jie tas žinias paėmė iš šv.Rašto, bet būdami garbėtroškos apie tai nutylėjo.

Yra žinomos šios Šv.  Klemenso rašytos knygos: 3 dalių „Auklėtojas“, 7 dalių „Mokslavyrių aiškinimų apie tikrąją filosofiją kilimai graikų kalba“, „Atsišaukimas į graikus“. Jis buvo ir vienas iš pirmųjų krikščioniškųjų himnų kūrėjų.

Apie vardą Klemensas skaitykite čia

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *