Šv. Barbora

Šv. Barbora Sv. Barbora

Šv. Barbora yra minima kasmet Gruodžio 4 dieną.

Legenda pasakoja , jog  Šv. Barbora  buvusi  3 amžiuje gyvenusio turtuolio Dioskuro  dukra ir gyvenusi Mažosios Azijos teritorijoje. Mergaitė buvo lavinama ir mokoma filosofijos, oratorijos bei poezijos meno, tačiau buvo įkalinta pilies bokšte.  Studijuodama Origeno ir Valentinijono darbus ji atsivertusi į kriščionybę ir atsisakiusi tekėti už tėvo išrinkto jaunikio.

Kartą tėvas išvykęs į tolimą kelionę. Kol tėvo nebuvo, dukra įsakiusi iškirsti tris langus pilies sienoje. Grįžus tėvui, ji išpažinusi jam savo tikėjimą. Tėvas negalėjęs to atleisti ir norėjęs dukrą nukirsti savo kardu, tačiau siena prasivėrusi ir ji stebuklingai  atsidūrusi kalnuose, kur piemenys ganė savo bandas. Tėvas išvykęs ieškoti dukros, ir piemenys ją išdavę. Ją išdavęs piemuo pavirtęs į akmenį.

Šv. Barbora buvo išduota provincijos prefektui Martinijonui, kuris ją žiauriai kankinęs. Tačiau visos Barboros žaizdos stebuklingai užgydavę. Dėl to jis įsakęs nukirsti merginos galvą. Tai padaręs jos nuosavas tėvas, kuris kelionės atgal metu buvo nutrenktas žaibo. Mergelės kūną palaidojęs krikščionis Valentinas, ir jos kapas tapęs stebuklų vieta.

Tikrų žinių apie Šv. Barboros gyvenimą deja nėra išlikę. Tačiau jos kulto ištakos siekia 7 amžių.Šv. Barbora yra viena iš 14 Šventųjų pagalbininkų.

Meno kūriniuose Šv. Barbora  dažniausiai yra vaizduojama su karūna ant galvos, su suknele ir ilgu apsiaustu. Dažniausiai ji kairėje rankoje laiko kalaviją, o dešinėje taurę arba palmės šakelę. Neretai šalia jos yra pilis arba ji vaizduojama su mūrine karūna ant galvos.

Ką globoja Šv. Barbora?

Šv. Babora saugo nuo gaisrų, sprogimų, žaibo, šachtų įgriūvimų, audrų, parazitų, staigios mirties ir mirties nuo sprogmenų. Ji globoja ginklų sandėlius, ginklų parduotuves, artilerijos sandėlius, ginklininkus, architektus, artileriją ir artileristus, valtininkus, išminuotojus, sprogmenų gamintojus, vario dirbėjus, aludarius, mūrininkus, statybininuks, mirštančiuosius, dirbančiuosius su sprogmenimis, gaisrininkus, fejerverkus, fejerverkų gamintojus, geologus, akmenskaldžius,  pamatų klojėjus, geologus, duobkasius, šaulius, skrybėlininkus, jūreivius, masonus, matematikus, karo inžinierius, kankinius, šachtininkus, kalinius, jūrininkus, dirbančiuosius su salietra, plytelių klojėjus, sandėlius ir vandentiekio darbuotojus.

Šv. Barboros globą pasirinko Amaroni,  Barbara,  Colleferro,  Montecatini Terme,  Paterno,  Rieti miestai Italijoje. Taip pat Sirija, bei Toa Aalto (Puerto Rike).

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *