Nobelio diena

Nobelio diena

Nobelio diena yra minima kasmet Gruodžio 10 dieną.  Šią dieną Švedijoje, Stokholme, už žymiausius mokslo pasiekimus yra  teikiamos Nobelio premijos. Privatų Nobelio fondą įkūrė žymus švedų  mokslininkas Alfredas Nobelis. 1896 metais gruodžio 10 d. Jis mirė, palikęs testamentą, kuriame nurodęs kaip turi būti skirstomos jo lėšos. Jis nurodė kasmet įsteigti penkias Nobelio premijas – po vieną už fizikos, chemijos, literatūros, medicinos ir taikos srities pasiekimus. Nobelio premijas skiria atskiros institucijos, kurias fondas tik kontroliuoja.

Kaip skiriamos Nobelio premijos?

Nobelio Komitetas kas metai išsiunčia nominacijų formas specialiai atrinktiems žmonėms. Jos dažniausiai išsiunčiamos Rugsėjo mėnesį. Paprastai yra atrenkama apie 3000 žmonių. Šios formos turi pasiekti adresatus prieš metus laiko iki numatomos nominacijos. Atrinktieji dažniausiai yra tam tikros srities mokslo darbuotojai. Taikos Premijos laureatai paprastai yra atrenkami kreipiantis į valstybes, tarptautinius teismus, universitetų rektorius ir ankstesniuosius Taikos premijos laureatus. Nominacijų formas atrinktieji asmenys turi grąžinti iki Sausio 31 dienos.Nobelio Komitetas iš jų atrenka maždaug 300 apdovanojimo vertų kandidatų.

Yra taip pat ir keistų Nobelio premijos nominacijų, skiriamų už keistus ar praktiškai nenaudingus atradimus. 2001 m. Tokia  Nobel premija suteikta ir lietuviui Viliumui Malinauskui už sovietinių figūrų parką, kurį jis įkūrė Druskininkų rajone, Grūte. Tai pavadinta keistu Taikos srities atradimu.

Nobelio diena Švedijoje yra oficialiai pripažinta Vėliavos diena. Šią dieną visoje Švedijos teritorijoje yra iškeliamos vėliavos.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *