Lietuvos karių diena

Lietuvos karių diena Lietuvos kariu diena

Lietuvos karių diena yra minima kasmet Lapkričio 23 dieną. 1918 metų Vasario 16 dieną buvo paskelbta Lietuvos Nepriklausomybė. 1918 metais Lapkričio 23 dieną buvo sukurta Lietuvos kariuomenė ir išleistas pirmasis įsakymas , kuriuo buvo įkurtos Lietuvos ginkluotosios pajėgos.

Lietuvos kariuomenės istorija

Lietuvos kariuomenė buvo kuriama labai sunkiomis sąlygomis. Tuo metu po Pirmojo Pasaulinio karo 1918 metų pabaigoje, iš Lietuvos traukėsi vokiečių kariuomenė. Ją vijosi rusų Raudonoji armija.

Lietuvos kariuomenę ėmėsi organizuoti lietuviai karininkai, kurie buvo grįžę iš Rusijos. 1917 metais Rusijos lietuvių karių iniciatyva sukurta lietuvių karininkų sąjunga. 1918 metais buvo sukurti šie atskiri daliniai: pusantro tūkstančio karių lietuvių batalionas Vitebske, atsargos batalionas Smolenske, lietuvių batalionas Rovne, Vytauto Didžiojo batalionas Sibire ir kiti. Tačiau karininkų sąjunga ir lietuvių daliniai buvo priversti išsiskirstyti po Rusijoje įvykusios Spalio revoliucijos.

Lietuvoje pirmasis pėstininkų pulkas buvo pradėtas steigti 1918 metų lapkričio pradžioje. Kitais metais buvo pradėta formuoti Lietuvos artilerija, kavalerija ir aviacija. Pirmas naujokų šaukimasį Lietuvos armiją buvo paskelbtas 1919 metų kovo mėnesį.1919-1920 metų bėgyje Lietuvos kariuomenei teko kovoti už Lietuvos laisvę su rusų bolševikais, bermontininkais ir lenkais.

Tarpukario metais Lietuvos kariuomenėje buvo 9 pėstininkų, 4 artilerijos ir 2 kavalerijos pulkai, aviacija ir karo technikos dalys – pagalbinė kariuomenė, kurią sudarė inžinerijos, geležinkelininkų, ryšininkų ir transporto padaliniai.

Lietuvos kariuomenė buvo atkurta neilgai trukus po to, kai 1990 metais buvo paskelbta nepriklausoma Lietuvos Respublika. Pagal įstatymą Lietuvos kariuomenei vadovauja Prezidentas.

Prezidento vadovaujamas ginkluotąsias pajėgas dabar sudaro sausumos kariuomenė, oro ir jūrų pajėgos. Lietuvos kariai dalyvauja tarptautinėse pratybose ir taikdariškose misijose.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *