Futbolo diena

Futbolo diena   Futbolo diena

Futbolo diena yra minima kasmet Gruodžio 10 dieną.

1904 m. Paryžiuje 6 šalys (Prancūzija, Belgija, Olandija, Danija, Švedija ir Šveicarija) įkūrė Tarptautinę Futbolo Federaciją – FIFA. Nuo 1930 m. Federacijos iniciatyva  buvo pradėti  rengti pasaulio futbolo čempionatai. Europos futbolo  pirmenybė yra s organizuojamos tik nuo 1960 metų.

Kaip atsirado futbolas?

Futbolo žaidimo istorija siekia gilios senovės laikus. Mokslininkai teigia, jog kojomis kamuolį yra spardę tiek senovės Egiptiečiai, tiek senovės kinai, gyvenę prieš 2000 metų. Viduramžių Europoje futbolas buvo mėgiamas varguomenės pasilinksminimo būdas, su kuriuo ryžtingai kovojo tuometinė valdžia.  1313 metais Anglijos karalius Edvardas uždraudė futbolo žaidimą  Londono mieste, tačiau aistruoliai nenurimo, nes futbolo  žaidėjai persikėlė už miesto ribų. 1389 metais Anglijos  karalius Ričardas II uždraudė žaisti futbolą visoje Anglijos  karalystėje. Šis draudimas žaisti futbolą galiojo beveik 200 metų ir buvo  atšauktas tik 1592 m. Škotijoje ir 1603 m. Anglijoje.

Tarptautinės futbolo rungtynės buvo pradėtos rengti 1884 metais.  Jose dalyvavo didžiosios Britanijos komandos. Pirmąsias tarptautines futbolo  rungtynes laimėjo škotai. Pirmosios Olimpinės žaidynės įvyko 1900 m. Jas taip pat laimėjo anglų varžovai škotai.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *