Advento pradžia

Advento pradžia Advento pradzia

Advento pradžia yra minima Lapkričio 30 dieną.

Adventas (lotyniškai  adventus) reiškia atėjimą. Krikščionybėje taip yra pagerbiamas laikotarpis iki Jėzaus gimimo. Advento laikotarpis prasideda  Šv. Andriejaus dieną (Lapkričio 30-ąją) ir  tęsiasi keturias savaites. Taigi jis trunka iki pat Šv. Kalėdų. Jo metu dvasiškai ruošiamasi didžiausiajai metų šventei- Kūdikėlio Jėzaus gimimui – Kalėdoms.

Adventas yra  pažymimas susikaupimu, ypač susilaikymu nuo triukšmingų šventimų. Tradiciškai tai yra  rimties laikas, kada žmonės snovėje  nesilinksmindavo ir nešokdavo.

Advento vainiko istorija

Advento vainiką sugalvojęs vokiečių pastorius Johanas Heinrichas Vichernas 1839 metais. Jis rūpinosi vaikais iš vargingai gyvenančių šeimų, našlaičiais ir benamiais. Šie labai laukdavo Kalėdų ir klausdavo, kada gi pagaliau šventė ateis. Kad neprailgtų šis laukimo laikas, kartą ant seno medinio vežimo rato pastorius pritvirtino 19 mažų raudonų žvakių ir 4 dideles baltas. Kas rytą globėjas kartu su vaikais uždegdavo po mažą žvakutę, o kiekvieną sekmadienį – po didelę baltą.

Šiuo metu ši tradicija yra paplitusi visame pasaulye,tačiau ant  Advento vainiko dabar  paprastai yra uždegamos keturios žvakutės, kiekviena jų simbolizuoja po savaitę, likusią iki Jėzaus gimimo.

Ką simbolizuoja Advento žvakės?

Pirmoji žvakė simbolizuoja Biblijos pranašą Izają, kuris išpranašavo Jėzaus atėjimą.

Antroji žvakė yra Biblijos simbolis.

Trečioji žvakė simbolizuoja Švč. Mergelę Mariją, kūdikėlio Jėzaus Motiną.

Ketvirtoji žvakė simbolizuoja Šv. Joną Krikštytoją, raginusį žmones pasiruošti Jėzaus atėjimui.

Vidurinioji ir ryškiausioji žvakė simbolizuoja Jėzų. Vokietijoje ji yra vadinama ‘Heiligabend’  ir yra uždegama per Šv. Kūčias.

Tradiciškai Advento spalva yra  laikoma violetinė spalva, todėl bažnyčios paprastai yra puošiamos šia spalva. Tačiau trečiojo Advento sekmadienio spalva  gali būti rožinė.

Advento vainikai  yra tapę  neatsiejama kalėdinio laikotarpio puošmena. Jais  yra puošiamos bažnyčios, parduotuvių vitrinos, įstaigų ir namų interjerai.  Vainikai  visame pasaulyje taip pat  kabinami ir ant durų.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *