Geros nuotaikos paslaptys tamsią žiemą

arbatos puodelisGeros nuotaikos paslaptys tamsiuoju žiemos metu

Niekas neabejoja, jog tamsūs žiemos vakarai džiaugsmo ir optimizmo į jūsų gyvenimą tikrai neįneša. Tačiau yra keletas natūralių ir paprastų būdų, padedančių kovoti su nuotaikos svyravimais ir liūdesiu, kurie neretai vadinami žiemine depresija. Jums visai nebūtina daryti absoliučiai visko. Tiesiog pasirinkite tai, kas jums arčiau prie širdies. Kokie tai būdai?

1 .Šviesos terapija

Niekas nebesiginčyja jos saulutės spinduliai yra būtini gerai nuotaikai ir puikiai savijautai. Tačiau jeigu už lango amžinos sutemos ir lietūs? Išeitis jau yra. Investuokite į specialaus apšvietimo lempas. Kasdien praleidus 30 minučių tokiame ryškią saulės šviesą imituojančiame apšveitime, jūsų biologinis laikrodis vėl pradeda dirbti tvarkingai.

2. Kasdienė mankšta

Tikiu, jog ne visi turime laiko nubėgti iki sporto salės. Tačiau Pilates mankštos ekspertai teigia, jog šie pratimai padeda atsikratyti niūrios nuotaikos ir suteikia žvalumo užtaisą visai dienai. Juolab, kad šiuos pratimus galite daryti netgi savo lovoje.

  • 1 pratimas
  • Gulėdamos lovoje giliai įkvpėkite kartus ir pritraukite savo kelius prie krūtinės. Kad būtų lengviau pasirąžyti-pasivartytkite nuo vieno šono ant kito.
  • 2 pratimas
  • Dar gulite? Puiku. Gulėdamos ant nugaros giliai pasirąžykite keletą kartų. Ištempkite savo rankas aukštai už galvos, o kojas ištieskite kuo toliau. Neužmirškite kuo giliau kvėpuoti.
  • 3 pratimas
  • Baikite mankštą šiuo Pilates mankštos pratimu. Gulėdamos ant nugaros ir žiūrėdamos į savo pilvą pritraukite savo kelius prie krūtinės.
  • Giliai ir lėtai įkvėpkite ir prispauskite kelius prie krūtinės. Stenkitės savo krūtinę spausti žemyn prie pagrindo.  Stenkitės išlaikyti tokį spaudimo į pilvą jausmą viso likusio pratimo metu. Ištieskite savo rankas išilgai lieme vis dar žiūrėdamos į savo pilvą.
  • Giliai ir lėtai įkvėpkite skaičiuodamos iki 5 ir i visiškai iškvėpkite taip pat skaičiuodamos iki 5. Taip darydamos pakelkite savo rankas apie 5 cm virš lovos.

3. Pradėkite savo rytą tonizuojančia arbata

Šias vaistingąsias žoles rasite vaistinėse.  Sumaišykite jas lygiomis dalimis.

  • 1 dalis sukatžolės- ji veikia raminančiai ir slopina įtampą
  • 1 dalis rozmarino – ši vaistažolė puikiai tonizuoja nervų sistemą
  • 1 dalis dilgėlių lapų – veja šalin mieguistumą ir atstato prarastos geležies atsargas.

Vieną arbatinį šaukštelį šio vaistažolių mišinio užpilkite puodeliu verdančio vandens, leiskite pritraukti 5 -7 minutes ir išgerkite.

4. Neužmirškite išgerti savo vitaminų, o ypač vitamino D.

Moksliniais tyrimais nustatyta, jog žiemos metu vitamino D kiekis mūsų kraujyje žymiai sumažėja. Šiuo metu manoma, jog vitamino D vartojimas gydomosiomis dozėmis yra veiksmingesnis  už šviesos terapiją gydant žieminę depresiją. Neužmirškite, jog vitaminas D nėra saldainis, todėl įsitikinkite, jog neviršijate saugios vitamino dozės.

5. Nepamirškite riebiųjų rūgščių

Mūsų proseneliai buvo teisūs, sakydami, jog apvalūs žmonės yra linksmesni. Mokslininkai jau įrodė, jog kuo daugiau mūsų smegenys gauna omega3 riebiųjų rūgščių, tuo daugiau jos gamina geros nuotaikos hormono serotonino. Kur yra šių stebuklingųjų rūgščių? Nagi žuvies taukuose ir žuvyse. Nemėgstate žuvies? Žuvų taukų rasite kiekvienoje vaistinėje.

6. Neužmirškite tiesiog pasilepinti ir skirti laiko sau

Tam, kad galėtumėte save palepinti, nebūtina ištrūkti į atostogas.

  • Išeikite papietauti su draugėmis. Plepėkite kiek tik lenda.
  • Pasiklausykite naujausio mėgiamos grupės albumo.
  • Užsidarykite virtuvėje ir pasigaminkite kažką netikėto. Būtinai skanaukite tai be jokio sąžinės graužimo.

7. Pasilepinkite maloniais kvapais.

Aromaterapeutai teigia, jog nuotaikų svyravimą, PMS ir su menopauze susijusius nemalonius reiškinius puikiai valdo australiškojo ąžuolo aromatinis aliejus. Jeigu neturite ąžuolo, levandų  arba rožių aliejų rasite bet kurioje specializuotoje parduotuvėje.

8. Susiplakite  skanų vitaminingą kokteilį

Jūsų nuotaikos gali svyruoti ne tik dėl šviesos trūkumo, bet ir dėl  vitaminų trūkumo. Lengviausiai apsirūpinti vitaminais galima susiplakant skanų kokteilį, kuriame bus pakankamai vitamino B.

Jeigu norite susiplakti nuotaiką gerinantį vitaminingą kokteilį, jums reikės:

  • 1 banano
  • 1 saujelės špinatų
  • 1 valgomojo šaukšto kakavos miltelių
  • 1 datulės
  • 125 ml vandens

Viską suplakite plaktuve ir gerkite tuojau pat. Šis kokteilis tikrai pakels nuotaiką visai dienai.

9. Nepamirškite pasivaikščioti

Susiraskite patogius batus ir drabužius. Išsirinkite saugų ir gražų maršrutą (geriausia parke arba prie vandens). Išeikite pasivaikščioti  bent dešimčiai minučių jums maloniu greičiu. Jeigu vaikščiodamos galvosite apie kažką malonaus, – jūsų nuotaika tikrai pagerės. Na, o jeigu tai darysite kasdien, žieminė depresija tikrai pradės trauktis.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *