Aronas

Vardas AronasVardas Aronas 

  • Vardo kilmė: Daugiakilmis: Hebrajų/ Egiptiečių/Skandinavų
  • Vardo reikšmė:
  • 1. hebrajų אהרן (Aaron). Manoma, kad vardas yra egiptietiškos kilmės, tačiau vardo reikšmė nežinoma. Pagal skirtingus aiškinimus, vardo prasmė galėtų būti „kankinių gimdytojas“, „didelis kalnas“, „aukštas“ arba „ dangiškasis rojus“. 2. Yra manančių jog šis vardas kilo iš hebrajų žodžio „Aharon“, kuris greičiausiai reiškia „kovojantis liūtas“. 3.  Šis vardas taip pat gali būti vedinys iš švedų:  „ šviečiantis, spinduliuojantis“ arba  vedeinys iš  senovės skandinavų  „ strėlė“. Yra dvi šio vardo rašytinės formos: Aronas ir Aaronas. Pagal Valstybinės Lietuvių Kalbos Komisijos rekomendacijas teiktinos ir vartotinos yra abi šio vardo formos.
  •  Senajame Testamente  yra minimas Aaronas, kuris  buvo vyresnysis Mozės brolis ir pirmasis aukštas izraelitų dvasininkas, nuvertęs aukso veršį. Aaronas buvo Mozės ir Marijos jaunesnysis brolis, gimęs
    izraelitų vergovės Egipte metu. Mozė buvo prastos iškalbos, todėl su Egipto faraonu už jį  kalbėjęs Aaronas, prašydamas paklusti Dievo įsakymui ir išleisti izraelitus iš nelaisvės. Savaime suprantama, jog Faraonas jo prašymą atmetė, ir būtent Aaronas su Moze jį perspėjo, kad Dievas atsiųs 10 nelaimių. Išvykstant iš Egipto Aaronas buvo ištikimas Mozės pagalbininkas. 0 prie Sinajaus kalno jis nusileido žmonių reikalavimui ir padirbdino jiems garbinti stabą – aukso veršį. Tačiau Dievas vis tiek jam atleidęs ir padaręs jį pirmu Izraelio vyriausiuoju kunigu. Aaronas prižiūrėjęs  pamaldoms skirtą palapinę – kilnojamąją maldyklą. Toje palapinėje jis aukodavo Dievui aukas už žmonių nuodėmes ir melsdavo jas atleisti. Aaronas mirė anksčiaunegu izraelitai įžengė į Kanaano žemę.
    Arono vardas buvo mėgiamas viduramžių Europoje. Ilgainiui jis virto ir pavarde. Šį vardą nešiojo net 6 šventi asmenys ir 2 Chazarų valdovai bei legendinis arabų pasakų herojus Harunas Al Rašidas. Antrasis dainininko Elvio Preslio vardas buvo Aaronas.  Arono vardas šiuo metu populiarus visame pasaulyje. Jis ypač mėgiamas Belgijoje, Škotijoje ir Airijoje, kur yra tvirtai įsitvirtinęs populiariausiųjų vardų šimtuko viršūnėse. Lietuvoje šis vardas pradėtas plačiau vartoti devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. 2006 metais Arono vardas pateko į populiariausiųjų Lietuvos vardų šimtuką. Šiuo metu Arono vardo populiarumas auga. 2013 metais jis buvo suteiktas daugiau nei 130 kartų.
  • Ar vardas Aronas yra šventas? Taip.
  • Šventieji globėjai-
  • Šv. Aronas yra minimas 06.22, 07.01, 09.28, 10.09 dienomis.
  • Vardadienis – Arono vardadienis yra švenčiamas 06.22, 07.01,09.28, 10.09 dienomis.
  • Astrologinis  simbolis- Dvyniai
  • Skaičius-5
  • Palankios spalvos- Turkio, Žalsvai žydra, Geltona, Oranžinė, Vario
  • Brangakmeniai- Akvamarinas, Turkis, Rubinas, Granatas, Raudonasis safyras
  • Gėlė – Vėdrynas, Gardenija
  • Planeta globėja- Saulė
  • Palankios dienos-  Sekmadienis, Pirmadienis
  • Vardo variantai:

Aron,Aaronas, Aranas, Araonas, Arannas, Airanas, Aihran, Aran, Eron, Aaron, Eronas, Aranas, Araonas, Aihran, Aaron, Aron, Araon, Aran, Eron, Aharon,  Haroun, Harun, Aarão, Arran, Arron, Aaron,Arun, Erin, Aaren

Savarankiškas, žinantis savo vertę ir mokantis  apginti savo nuomonę. Vertinantis turtą ir mylintis savo šeimą. Nelengvai pamirštantis skriaudas. Jautrus, gali būti muzikalus. Mėgstantis paskaičiuoti, nelengvai išsiskiriantis su pinigais. Ištikimas ir mylintis. Mokantis iš klausyti ir paguosti, tačiau linkęs savo nuomonę išsakyti paskutinis. Nevengiantis parodyti, jog yra viršesnis ir nebijantis pirmauti. Linkęs stipriai globoti ir saugoti mylimus žmones. Žinantis visas naujienas  ir mėgstantis būti įvykių sūkūryje, tačiau išlaikantis tam tikrą atstumą. Gali būti priesiekęs keliautojas. Vardas atneš sėkmę rašytojui, aktoriui, teisininkui  ar dirbančiam kūrybinį  ar tiriamąjį darbą.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *