Zodiakas ir Mitas – Šaulys

Šaulys ir Mitas

Žymiausias senųjų mitų  kentauras  buvo Chironas. Jis buvo kentaurų  giminės karalius –  pusiau arklys, pusiau žmogus. Kentaurų  giminė  gyveno Treiso (Thrace) miškuose – kalnuotoje  Graikijos dalyje. Jis garsėjo savo išmintimi ir žiniomis apie žmones bei jų  prigimtį.  Graikijos karaliai siųsdavo pas šį  laukinį žmogu savo sūnus , kad jis paruoštų jaunuolius princų  vertam gyvenimui. Chironas buvo Mokytojas, Išminčius ir Filosofas. Jis buvo keistas ir paslaptingas, nes iš  š ios keistos žvėries ir žmogaus sąjungos gauta išmintis leido jam pažinti gyvuliškąsias prigimties jėgas ir trukdė susitapatinti su žmonių gimine. Jis per daug žinojo ir per daug patyrė  per netrumpą savo  gyvenimą. Vienas iš  pasakojimų  apie Chironą  mini nuodingą  strėlę , sužeidusią  šį išmincių. Dievai, įvertinę jo išmintį  suteikė  jam amžino gyvenimo dovaną. Todel Chironas negalėjo mirti.Taciau žaizdos užgydyti jis taip pat negalėjo, nes nuodai buvo paimti iš  nuodingos gyvatės.

Taip Chironas tapo sužeisto gydytojo simboliu. Tai išminčius, kuris pažino skausmo prigimtį. Visą  savo gyvenimą  jis skiria gydymo menui ir magijai, tačiau pats išsigydyti negali.

Tokia tragiška ir kilni būtybė  atspindi Šaulio paveikslą. Ir taip yra ne todėl, kad pats Šaulys yra tragiška figūra.  Šaulys kaip ir Chironas yra didysis optimistas. Tačiau jo žaizda ir yra tas barjeras skiriantis dvi puses – Dieviškąją  ir Mirtingąją. Pažvelkime giliau. Šaulys apdovanotas gilia intuicija ir geba įžvelgti daugelio paslapčių  esmę. Jo pojūčiai gilūs, bet ne visada pilnai išreikšti. Ir jis dažnai negali aiškiai išreikšti savo nuojautos. Šaulys žino, kad gyvenimo prigimtis yra Dieviška, ir kad jo skiriamos pamokos visų  pirma reikalauja dvasinio augimo. Giliai širdyje jausdamas stebuklingą  jo prasmę, Šaulys lygiai taip pat jaučia kūno galimybių ribotumą. Tikroji į  akis jam krentanti realybė  yra per daug materiali ir netobula, kad atitiktų  tai, ko jis trokš ta giliai širdyje. Tai ir yra slaptoji Šaulio žaizda. Jis dažnai stengiasi ją  nuslėpti ir pasiduoda pagundai šokti iš vieno malonumo į  kitą , vien tik tam, kad nereikėtų   sustoti ir pažvelgti giliau, jaučiant dvasinį  skausmą. Dauguma Šaulių  vos įžengę  į  savo namus tuoj pat įjungia Tv ar Radiją, puola skambinti draugams  – ir visa tai tik tam, kad nereiketų  pasilikti vieniems. Šaulys galintis  ramiai pasitikti gyvenimo iššūkius ir atsiduoti refleksijai, sutinkamas retai. Tačiau jeigu jam tai pavyksta, jis tampa sužeistuoju Gydytoju, nes išmoko atjausti. Atjauta ir yra ta savybė, kurios naivus ir nepatyręs Šaulys turi siekti. Jis taip pat yra vienintelis ženklas, kuriam duota suprasti žmogiškosios prigimties, besiblaškančios tarp Dieviškojo ir Žmogiškojo pradų, dualumą .

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *