Mitologija ir Zodiakas – Avinas

Mitas ir Avinas

Šiuo metu plačiai žinomi du mitai, aukštinantys Aviną. Pirmasis mus pasiekė iš Antikos laikų ,gi antrasis mena Viduramžius. Pradėsime nuo antrojo, nes jis vis dar mylimas ir dievinamas ir vis dar karaliauja plačiajame ekrane:  tai Robinas Hudas, nutrūktgalvis  Šervudo girios valdovas.

Taip, jūs neapsirikote.  Robinas Hudas -puikiausias Avino pavyzdys. Pirmiausia atkreipkime dėmesį  į tai,  kad jis susipykę s su Įstatymu. Jis kaip save gerbiantis avinas stengiasi paimti vadžias i savo rankas,  kad galetų  užtikrinti pažangą ir gerovę. Jis  priešinasi  įsitvirtinusiam autoritetui ir tampa  legenda tik dėl to, kad gina savo paties požiūrį  ir principus. Valdžia  dažnai nepatenkinta maištinguoju Avinu, nes šis ją paprasčiausiai išjuokia. Taip elgėsi ir maištingasis Robinas Hudas , – šlovingasis varguolių  bei  elgetų  globėjas ir gynėjas bei korumpuotos valdžios atstovų  priešas.

Verta prisiminti  ir  tai, kad jis nebuvo vienišas. Robinas Hudas nebuvo visuomenei priešiška atmata, tykanti aukų tamsiuose užkaboriuose. Jį supo Linksmųjų Vyrukų  Gauja;  ir reikia pripažinti, – jie mokėjo linksmintis. O mokėjimas pasilinksmint  – Avino bruožas. Gyvenimas jo manymu turetų būti tuo įdomesnis ir linksmesnis, kuo pavojingesnis ir pikantiš kesnis jis taps. Beje,visada vertėtį prisiminti, kad Avinas, kurį  galime sutikti autostradoje -greičio gerbėjas . Atminkite,  kuo didesnis pavojus – tuo didesnis greitis bus išvystomas . Kur gi kitur galima  pajusti  visagalio adrenalino antplūdį  jei ne mūšio lauke ar greitkelyje?

Pati Robino Hudo aplinka taip pat labai aviniška. Čia sutinkame gerąjį  karalių-Ričardą Liūtaširdį- pastoviai besibąstantį  kažkokiuose Kryžiaus žygiuose,  ir siekiantį  išgelbėti Šventąjį  miestą  nuo netikėlių. Avino priešų tarpe  sutinkame ir blogąjį  karaliaus brolį – Karalių  Džoną,  neteisėtai užgrobusį Ričardo sostą.  Ir galų gale , čia pastebime ir trečiąjį  archetipinį  kenkėją – Notingemo Šerifą, atstovaujantį  nepagristą  valdžią, negailestingą  įstatymą  ir klasinę struktūrą,  kuri taip pat nepagrįstai pažeidžia eilinio žmogelio teises.  Robinas Hudas tiesiog privalo čia pasireikšti. Ir netgi jo  santykiai su mylimąja mergele Marion yra aviniškos svajonės apoteozė, – ją  pastoviai reikia gelbėti.

Daugelis gyvenime sutinkamų  Avinų  dažnai elgiasi kaip savotiški Robinai Hudai  – kovojantys prieš  tuos, kurie begėdiškai apiplėšinėja silpnesnius. Reiktų paminėti, kad net istorijos pabaiga atitinka visus Avino troškimus.  Karalius Ričardas sugrįžta.  Faktas, kad karalius ne toks jau ir geras visai nejaudina aviniškojo Robino Hudo. Jam visai nesvarbu, ar tas idealas už kurį jis kovojo iš tikrųjų toks idealus. Prisiminkime Žaną  D’Ark, kuriai visai nebuvo svarbu, kad Dofinas  Čarlzas VII, visai nebuvo vertas to, kad ji paaukotų  savo gyvenimą ant laužo jį gindama. Avinams  iš esmės svarbi vizija , ir tik vizija.

Dabar žvilgtelkime į antrąjį mitą  apie Aviną. Jis pasakoja apie argonautą Jasoną ir aukso vilnos vagystę.  Žinoma, vilna privalo buti auksinė, nes tai Avino siekių simbolis. Ko Avinas besiektų – savęs realizavimo,  galutinio klajonės tikslo ar tiesiog mergelės, – tai turi būti geriausia.  Juk Avino šūkis – jeigu vogti, tai  tik milijoną! Kaip pats tikriausias  Avinas Jasonas iš girsta apie stebuklingą  vilną  ir, žinoma, užsidega noru gauti tai, kas neįmanoma. Pats tikslas yra tiek paslaptingas, kad paskatina suburti linksmuolių Argonautų  komandą , kurie taip pat nutrūktgalviškai ners į vieną po kito sekančius pavojus tik tam, kad galėtų atvykti į  visiskai nepažįstamą  Kolchidę  ir pavogti  tai,  kas giliausiai slepiama. Vienok mitas apie Jasoną   nėra toks linksmas kaip mitas apie Robiną Hudą.  Tai pasakojimas apie Aviną, nuo kurio nusigręžė sėkmė. Jis suvilioja Kolchidės karaliaus dukterį burtininkę  Medėją, kuri ir padeda jam išvogti savo tėvo turtą. Jasonas toks puikus, gražus, heroiškas ir kilnus, kad moteriškė paprasčiausiai apanka iš  meilės.  Ji net paaukoja savo jaunesnįjį  brolį , kad apsaugotu toookį mylimąjį. Ir viskas kaip ir krypsta jaunųjų naudai…iki sugrįžtama i Itakę. Auksinė vilna apsuka Jasonui  galvą.  Jis pradeda elgtis kaip jaunas ėriukas, o ne kaip iškilus Avinas, gaubiamas auksinės vilnos. Kaip ir visi vyrai, Jasonas susiranda jaunesnę  ir gražesnę  princesę. Taip, tai Aviniška problema – pasiekę s tikslą, jis pamiršta tuos, kurie padėjo  šį tikslą pasiekti, pradeda  nuobodžiauti ir…nueina savo keliais. Medėja,  žinoma ne iš  tų, kurios taip lengvai pasiduoda, ir tam, kad atsikovotų Jasono dėmesį , nužudo du savo vaikus, nunuodija jaunąją  nuotaką ir pakyla į  aukštybes drakonų  tempiamu  vežimu.  Greičiausiai ji buvo skorpionė ta Medėja, bet dabar jau apie tai  nebesužinosim. Va čia, Jasoną  sėkmė  ir apleidžia. Vargšas Avinas Jasonas nepakankamai įvertino moters jėgą ir pervertino savąją. Reiktų  paminėti,  kad dauguma Avinų taip elgiasi iš tikro.  Pasaulis kupinas herojų vykdančių  kilnius žygdarbius, bet Avinas nebūtų Avinas, jei suprastų  švelnumo, kantrybės, atjautos, prisitaikymo ir kompromiso jėgą. Nereikia manyti, kad tik vyrai Avinai linkę  taip užsimiršti-moterys tai daro taip pat.( Prisiminkime Orleano mergelę – primygtinai dėvėjusią  tik vyriškus drabužius.) Taip Jasoną  pradeda persekioti nesėkmės – ir ne todėl, kad jam nepavyko gauti vilnos, bet todėl, kad jis tesidomėjo tik savo asmeniniais siekiais, vadovavosi tik savo vizijomis ir tik dėl to  susidurė su niekingu kerštu.

Šie abu mitai paliečia gilumines Avino sielos stygas. Avinas  privalo siekti tikslo, nes be jo gyvenimas paprasčiausiai  praras prasmę. Jis privalo patirti pavojų-kelionėje ar kovoje, bet tas pavojus turi buti vainikuotas prizu. Kuo sunkiau tas  prizas pasiekiamas, – tuo geriau.

Avinas  taip pat pirmasis  Zodiako ženklas, atstovaujantis pavasarį  ir kovą  už  naują  gyvenimą bei   kovą  prieš  šaltą  žiemą. Avinui pavasaris tęsiasi amžinai, ir jis amžinai siekia  iškrapštyti švelnų daigelį  iš  po sušalusio sniego. Kad ir koks nerangus ar skubrus jis būtų ,  Avinas visad išliks stiprus ir sušvytės Auksiniais Šarvais, kad išgelbėtų dar vieną , jo pagalbos laukiančią  princesę.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *