Patarimai tėvams renkantiems vaiko vardą

Tikiuosi, jog žemiau pateikiami patarimai tėvams renkantiems vaiko vardą bus naudingi visiems. Kiekvienas iš mūsų mylime savo mažylį ar mažylę. Jūsų kūdikis  toks nuostabus, tobulas ir nepakartojamas, jog nusipelno tik jam vienam tinkančio ir pritinkančio vardo. Savaime suprantama, Jūs norite, kad šis vardas būtų ir išskirtinis, ir retas, ir aiškus ir skambus…Žinoma, tokį vardą  dar reikia atrasti, o tai nėra taip lengva. Jūs pradedate prisiminti visų pažįstamų, nepažįstamų, giminaičių ir garsenybių vardus. Kviečiatės į pagalbą tėvelius, senelius , dėdes ir tetas, gal būt mąstote apie šeimos tradicijas ir paties vardo populiarumą.  O gal  šio tobulo vardo rinkimas tampa ir švente ir galvos skausmu visiems , kas jus pažįsta? Tikuosi, čia pateiktos gairės palengvins to vienintelio ir tikrojo vardo paieškas.

Ištarkite vardą garsiai

Taip, ne tyliai, o garsiai. Pakartokite jį kelis kartus: garsiai, tyliai, greitai, lėtai.  Kaip šis vardas skamba , kai Jūs jį tariate? Gal būt jis anaiptol nebeskamba taip kaip jūs tikėjotės? Įsivaizduokite, jog šaukiate savo sūnų ar dukrą pribėgti artyn, ar šis vardas neužstrigs kažkur gerklėje? Ar tikrai šį vardą malonu ir smagu tarti Jums pačiai? Juk tarsite jį ne kartą ir ne du. Pagalvokite ir apie tai, jog Jūsų vaikas pats turės ištarti savo vardą. Ar jį tikrai lengva tarti?

Venkite nemalonių asociacijų

Taip, jums patinka šis vardas, bet susipykote su tokį vardą turinčiu žmogumi. O gal būt tai jūsų buvusiojo ar buvusiosios vardas? O gal būt toks žmogus liko jums skolingu?

Atminkite,  Jūs dar  kartosite šį vardą daug kartų , ir visada kažkur giliai pasąmonėje tūnos kažkoks tylus ir nemalonus prisiminimas. Ar jūs iš tikro norite, kad šis prisiminimas nuodytų Jūsų ir Jūsų kūdikio santykius?

Neskubėkite, neskubėkite ir dar kartą neskubėkite

Vardų yra be galo daug. Šiandien išgirdote vieną gražų vardą, bet vakar girdėjote kitą. O gal būt rytoj išgirsite ir trečią? Užsirašykite šiuos vardus ir  tarkite juos tol, kol tikrai nuspręsite, jog vienas iš jų  tikrai jums patinka labiausiai.

Ištarkite vardą, pavardę ir krikšto vardą kartu

Jūsų vaiką tikrai šauks vardu ir pavarde mokykloje. Gal būt jį šauks dviem vardais iš karto. Ar šie du vardai iš tikro dera tarpusavyje? Ar vardas, ištartas kartu su pavarde, nekelia šypsenos kaip,  pvz. Petras Petraitis?

Pastebėjau, jog dažniausiai mėgstama prie ilgos pavardės derinti trumpą vardą ir atvirkščiai. Bet ilgas vardas ir ilga pavardė taip pat gali derėti, kaip pvz. Justinas Marcinkevičius.

Patikrinkite, ar jūsų  mėgiamam vardui nelimpa pikta ir skaudi pravardė

Vaikai gali būti žiaurūs, net nesusimąstydami apie tai, kaip jie skaudina kitus vaikus. O jūsų mylimai atžalai teks bendrauti su bendraamžiais gan ilgai. Pikta ir negraži pravardė ilgam gali apkartinti vaiko gyvenimą.

Juk turbūt nenorite, jog Jūsų dukrą vadintu Bite Maja, nors Maja skamba gan gražiai?

Ištarkite garsiai vardo trumpinį ar jo mažybinį variantą

Kaip skamba mažybinė šio vardo forma. Ar ji smagiai tariasi? Ar pats vaikas ją galės lengvai ir sklandžiai ištarti? Rolandas ir Rolandėlis jau savaime tariasi gan sunkiai. O jeigu kalbame apie Erlandą?

Pagalvokite ir apie vardo prasmę

Man asmeniškai gražus vardas Klaudija, bet jo reikšmė lotynų kalba yra „šluba“. Įsivaizduokite, jog viena iš jūsų dukterų pavadinama tarkim “ Marta“, vardu, kurio reikšmė-  „Valdovė“, o kitai dukrai suteikiamas Klaudijos vardas. Ar jūs galite būti tikri, jog būdama paaugle Klaudija nepaklaus, kodėl Marta mylima labiau? O gal būt pavadinus mylimą sūnų Vėju, jį ir vertins kaip vėjavaikį? Gajus  ir Julijus- labai iškilnūs vardai, bet davus sūnui Gajaus vardą tikriausiai neišvengsite nesusipratimų, nes šį žodį galima kirčiuoti dvejopai, ir  taip suteikti jam dvigubą prasmę.

Visada pagalvokite apie vardo rašybos ir tarimo sunkumus

Jeigu  jums  sunku ištarti ar užrašyti vardą be klaidų, turbūt tai sunku ne jums vieniems. Kartais neteisingai užrašytas vardas gali sukelti daug nepatogumų. Ypač, jeigu šis vardas įrašomas į kokį nors dokumentą.

Pvz. Vaidylė Pareigevičiūtė. O gal tai Vaidilė?

Pabandykite  jums patinkantį, bet populiarų vardą užrašyti keliais būdais, keisdami jo raides

Pvz.  Amalija, Amalia,  Amelija, Emilija, Emilė. Gal būt jums patiks retesnis šio vardo variantas?

Broliams ir seserims rinkite panašios kilmės vardus

Visi mes žinome, jog nėra negražių vardų. Kai gimė brolis, jam buvo duotas Juozo vardas, bet dukrai kažkodėl pritiko Chuana. Na, man gražus šios  mergaitės vardas, bet tikrai nepatikėčiau, kad ji Juozo sesuo, jeigu man to nebūtų pasakę.

Atminkite, jog Jūsų vaikas auga

O tai reiškia, jog malonybinius ir mažybinius kreipinius greitai pakeis tokie pagarbūs žodžiai kaip:

Ponaitis ir Panelė

Ponas ir  Ponia

Dėdė ir Teta

Pabandykite įsivaizduoti šiuos kreipinius šalia Jūsų išsirinkto vardo. Ar tikrai gražu? O gal tiesiog juokinga?

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *